Malešević pozvao bošnjačku djecu da krenu u školu

VIJESTI ZVORNIK

Malešević pozvao bošnjačku djecu da krenu u školu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević pozvao je danas u Zvorniku roditelje Bošnjake da dozvole djeci da pohađaju nastavu, a da se pitanje jezika rješava u institcijama sitema.

„Postoje institucije Republike Srpske koje rješavaju probleme, a bojkot nastave učenika bošnjačke nacionalnosti na zahtjev njihovih roditelja, to sigurno neće riješiti“, rekao je novinarima Malešević nakon sastanka sa roditeljima bošnjačke djece koja bojkotuju nastavu u područnom odjeljnju Liplje kod Zvornika od 22. januara.

Ističući da je veoma bitno da djeca idu u školi, Malešević je rekao da mu je žao što su djeca najveći gubitnici i što su još dovedena danas na sastanak da slušaju probleme koje izazivaju odrasli.

„Djeca treba da su na nastavi, da nešto novo nauče, i to novo će ih kasnije voditi kroz život“, rekao je Malešević i ponovio da probeleme koje izazivaju odrasli treba da se rješavaju kroz institucije sistema.

Naglašavajući da nije postignut dogovor sa roditeljima da djeca krenu u školu, Malešević je još jednom pozvao roditelje da se problemi rješavaju u institucijama a da djeca krenu u školu.

Direktor Osnvone škole „Sveti Sava“ Zvornik Radomir Petrović rekao je da samo područno odjeljenje u Liplju, koje ima 16 ulenika, bojkotuje nastavu od početka drugog polugodišta, dok ostala područna odjeljenja ove škole u Diviču, Kula Gradu i Snagovu redovno izvode nastavu.

Petrović je pozvao roditelje da dozvole djeci da od sutra krenu na nastvu, jer je već izgubljeno dosta vremena.

„Ako ovih dan ne krenu na nastavu, izgubiće godinu jer je dosta vremena prošlo u bojkotu nastave pa neće stići da nadokande izgubljeno gradivo“, rekao je Petrović.

On je podsjetio da se u ostalim osnovnim školama na teritoriji grada Zvornika nastava izvodi redovno.

Predstavnici roditelja čija djeca bojkotuju nastvau rekli su da će večeras odlučiti da li će dozvoliti djeci da idu na nastavu.