Za podsticaje poljoprivrednicima u Zvorniku 320.000 KM

ZVORNIK

Za podsticaje poljoprivrednicima u Zvorniku 320.000 KM

Povećali sredstva za 40.000 KM

Za podršku poljoprivrednoj proizvodnji Gradska uprava u Zvorniku će ove godine izdvojiti 355.000 KM, od kojih će 35.000 KM otići za rad deset protivgradnih stanica, a 320.000 KM direktno za podsticaje poljoprivrednicima.

Za registraciju poljoprivrednog preduzetnika 2.000 KM pomoći

Kao jedna od mjera koja bi trebala da mlade ljude stimuliše da se bave poljoprivredom je obezbjeđivanje po 2.000 KM za svakog poljoprivrednika koji ovu djelatnost registruje kao preduzetnik.

 – Iznos od 2.000 KM je sasvim dovoljan da poljoprivrednik koji se registruje kao preduzetnik može da plati sve godišnje obaveze, od poreza do doprinosa – kaže Milan Cvijetinović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Prema njegovim riječima, ove godine poseban aspket će biti na održivoj i dugoročnoj proizvodnji.

 – Prva takva mjera se odnosi na podršku kapitalnim investicijama kroz projekte sufinansiranja plasteničke prozivodnje. Sufinansiranje se vrši do iznosa od 30 odsto, odnosno do 1.000 KM uz obavezu da se prilikom podnošenja zahtjeva na uvid dostavi račun o plaćenom iznosu za plastenik. Ova proizvodnja omogućava duže bavljenje poljoprivredom, prinos ne zavisi od vremenskih uslova, a rod se ubira dva puta godišnje – ističe Cvijetinović.

Sredstva od 320.000 KM za podsticaje poljoprivrednicima veća su za 40.000 KM u odnosu na prošlu godinu.

Za 50 poljoprivrednika po 100 sadnica koštičavog voća

 – Ove godine nabavićemo za 50 poljoprivrednika po 100 sadnica koštičavog voća i podijeliti ih putam javnog poziva. Kao i kod plasteničke proizvodnje cilj nam je da naša pomoć bude dugoročna, a ove sadnice će davati rod narednih 20 godina – navodi Cvijetinović i kaže da su ove mjere efektnije od podsticaja za tov stoke koje su kratkoročne.

Z.Kuljić