Najava političkih dešavanja putem numizmatičkih motiva

REGION

Najava političkih dešavanja putem numizmatičkih motiva

Prema podacima koje je sa nama podijelio jedan od zvorničkih kolekcionara, Željko Bošnjak, Monetarna misija Evropske unije za bivšu Jugoslaviju (ECU) izdala je tokom 1991. i 1992. godine dva prigodna srebrenjaka apoenske vrijednosti 25 ECU.

Po svemu navedenom, ništa neobično, da na drugom srebrnom novčiću iz 1992. godine nije prikazana Jugoslavija sa ucrtanim granicama republika, dok to nije bio slučaj sa prvim srebrenjacima.

 – Na aversu srebrenjaka izdatog 1991. godine nalazi se karta-mapa Jugoslavije bez unutrašnjih granica. Ukupno je otkovano 2.500 ovih srebrenjaka. Na aversu srebrenjaka izdatog 1992. godine teritorija Jugoslavije izdijeljena je na republike. Otkovano je 7.500 ovih srebrenjaka. U katalogu metalnog novca Jugoslavije (R. Mandić) obrađeni su navedeni srebrenjaci i svrstani su u fantazijska izdanja sa kataloškim oznakama F 2.1 i F2.2. Karakteristike oba srebrenjaka su iste: Ag.999; 40 mm; 25 g. Prema mojim saznanjima navedeni srebrenjaci su otkovani u Italiji, u kovnici Fratelli Pazzaglia-Pisa – rekao je Bošnjak.

Zanimljiva tema za numizmatičare, kolekcionare, ali i za sve ostale, da li je raspad SFRJ za političare i ekonomiste u zemljama EU već tada bio gotova stvar?!

Z.Kuljić