U hajci iznad Šekovića sve je dobro, samo vuka nema!

REGIJA BIRAČ ŠEKOVIĆI

U hajci iznad Šekovića sve je dobro, samo vuka nema!

Na platou Bišine, iznad Šekovića, okupilo se, proteklog vikenda, oko 200 lovaca, pristiglih iz lovačkih udruženja s područja regije Birač, te iz Brčkog, Ugljevika i Kladnja, kako bi učestvovali u hajci na vuka, koju tradicionalno, tokom februara, organizuje LU “Bišina”.

Na zbornom mjestu, na Krstima, lovce je pozdravio predsjednik LU “Bišina” Pero Vlačić, da bi ih potom, sa organizacijom hajke, upoznao glavni lovovođa Budimir Komlenović.

“Vuka lovimo na širem platou planine Bišina, na prostoru od oko 2.500 hektara, na više lokaliteta, gdje smo proteklih dana primijetili nekoliko čopora ovih životinja”, govori Komlenović, posebno navodeći mjere bezbjednosti.

Lovci slušaju uputstva, spremni da krenu i susretnu se oči u oči sa šumskim, ali i najlukavijim predatorom – vukom!

Naoružani do zuba, kako puškama i noževima, tako i ponekim čokanjčetom rakije, učesnici hajke upućuju se u dva pravca.

Nešto ranije, sa pogona, krenuli su hajkači, kako bi “podigli” vukove iz svojih staništa i “usmjerili” ih u pravcu lovaca, koji su s nestrpljenjem čekali u zasjedi, dugoj oko pet kilometara.

Na snježnom platou, okupanom februarskim suncem, desetak kilometara od Šekovića, gdje nadmorska visina dostiže iznad 700 metara, počelo je iščekivanje između čovjeka i životinje. Želja da se, baš ovog puta, pojave vukovi, kojih, kako nam rekoše u LU “Bišina”, ima “prekobrojnih” u lovištu, bila je prisutna kod svakog učesnika hajke.

Nadu gostima ulivaju ovdašnji lovci, oni koji su “omirisali” vuka i sa kojima bi, očito je, mnogi u grupu i zajedno u lov.

-Veliki je motiv odstrijeliti vuka u ovakvim akcijama – kaže Svetozar Zekić, zvani Mesar, jedan od najpoznatijih lovaca u šekovačkom kraju.

I Jelenko Ilić, lovac iz Brčkog, u svojoj lovačkoj karijeri od blizu 40 godina, ima trofej vuka.

-Godinama sam gost u Šekovićima. Prije nekoliko godina, upravo u hajci ovdje u lovištu šekovačkih lovaca, sam odstrijelio vuka. Bilo je to na lokalitetu Bačkovca. To je moj najvažniji trofej u lovačkoj karijeri – kazuje Ilić, poznati privrednik iz Distrikta Brčko.

Mićo Jovičić, iz Selišta kod Šekovića, sa 77 godina, jedan je od najstarijih lovaca, učesnika hajke. On je, u skoro pet decenija dugog lovačkog staža, “nanizao” nekoliko vučijih trofeja.

-Imao sam sreću da odstrijelim tri vuka na ovim našim terenima – kaže čika Mićo, koji plijeni svojom vitalnošću i pozitivnim duhom.

Sa sličnim motivima na hajku su stigli i lovci iz kozlučkog “Sokola”, njih desetak, predvođeni glavnim lovovođom Milanom Stjepanovićem, te grupa lovaca iz Osmaka na čelu sa sekretarom LU “Srndać” Dragišom Bojkovićem.

Iz Milića je došlo oko 15 lovaca. Predsjednik LU “Komić” Radovan Višković, izražava zadovoljstvo da lovačka udruženja regije Birač prave kalendar hajki na vuka.

-Ove akcije postale su tradicija u našoj lovnoj regiji. One su višestruko korisne kako bi se smanjio broj predatora, koji pričinjavaju štete ne samo u lovištima ugrožavajući plemenitu divljači, nego napadaju i stoku u pojedinim domaćinstvima u seoskim područjima naših opština – kaže Višković, najavljujući za početak marta i hajku na vuka koju će organizovati LU “Komić”.

U prvim poslijepodnevnim satima, na zborište, iz lovišta, počele su da pristižu prve grupe lovaca.

“Sve je dobro, samo vuka nema”. Nažalost, nismo imali sreće da ih danas odstrijelimo, ali su ostavili tragove na bijelom pokrivaču – govori Milan Zekić, član lovačke sekcije Šekovići 1.

Iz susjednog Kladnja, u Federaciji BiH, na plato Bišinske visoravni stigla su četvorica lovaca, članovi LU “Sokolina”. Muhamed Hasanović iz sekcije Starič, kaže da su lovci iz Kladnja, koji imaju uspješnu saradnju sa kolegama iz “Bišine”, posljednje tri godine redovni učesnici hajke u Šekovićima.

-Bitno je da je sve proteklo u najboljem redu, valjda će sreće biti drugi put – kazuje Hasanović, koji je lovac 28 godina.

Još jednom se pokazalo da je vuk oprezna životinja i da ga je teško odstrijeliti. Iako ovog puta lovci nisu imali sreće, hajka na vukove u Šekovićima, pokazala je jedinstvo ljudi kojima je lov istinski hobi, a priroda i druženje potreba bez koje, praktično, ne mogu da zamisle svoj život.

Lovačko udruženje “Bišina”, na čelu sa svojim rukovodstvom, još jednom se potvrdilo kao dobar domaćin i organizator hajke na vukove. Za sve učesnike je, nakon povratka iz lova, organizovan ručak uz tradicionalni lovački pasulj i kuvano crno vino, što je na sunčanom februarskom danu, predstavljalo pravu poslasticu za lovce.

M. Lazarević