Bratunački poljoprivrednici edukovani o ishrani i zaštiti malina i plasteničkoj proizvodnji

BRATUNAC

Bratunački poljoprivrednici edukovani o ishrani i zaštiti malina i plasteničkoj proizvodnji

Firma „Golić trade“ DOO iz Gradiške u saradnji sa svojim poslovnim partnerima „Drina fruit“ DOO Bratunac i DOO „Malina“ organizovala je danas stručna predavanja iz oblasti plasteničke proizvodnje i ishrane i zaštite maline u Bratuncu. Skupu je prisustvovalo oko 50 poljoprivrednih proizvođača ovoga kraja. Svoja znanja i iskustva u praksi, poljoprivrednicima su iznijeli poljoprivredni inženjer Stevan Mesarević, direktor kompanije „Yara“ za Balkan i agronom Stanko Tadić, predstavnik firme „Golić trade“.

Ovaj kraj je po svom prirodnom bogatstvu veoma pogodan za uzgoj maline kao i za plasteničku proizvodnju što dokazuju prinosi i kvalitet proizvoda sa ovog podneblja. Primjenjujući sve neophodne mjere ishrane i zaštite bilja na koje su im predavači danas sugerisali, poljoprivrednici dodatno mogu da povećaju prinose i kvalitet proizvoda i tako lakše dođu do tržišta.

Stevan Mesarević je istakao da se pravovremenom ishranom i sa kvalitetnim đubrivom poput „Yara mila complexa“ i „Nitra bora“ mogu ostvariti značajne uštede i tako doći do pojeftinjenja proizvodnje.

 – Ova đubriva koja sadrže niz mikro i makro elemenata neophodnih za rast i razvoj biljaka, veoma se efikasno usvajaju od strane biljaka, maksimalno se iskorištavaju i zbog toga se dodaju u manjim količinama – rekao je Mesarović.

Agronom Stanko Tadic ponudio je proizvođačima pesticide od kompanija „Galenika fitofarmacija“ i „Bayer“ kojima se efikasno suzbijaju biljne bolesti i štetočine kako u povrtlarstvu tako i u voćarstvu.

Na sva pitanja poljoprivrednika poslije predavanja ovi stručnjaci su dali adekvatne odgovore.