Stručno predavanje za poljoprivrednike

ZVORNIK

Stručno predavanje za poljoprivrednike

Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Zvornik u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Područni centar Bijeljina i Poljoprivrednim institutom Republike Srpske organizovalo je danas stručno predavanje iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.
Zvornički poljoprivrednici imali su priliku da čuju o „Aktuelnom stanju u proizvodnji kabaste stočne hrane i značaju kontrole njenog porijekla“, „Izazovima u proizvodnji kukuruza i kako ih rješavati“ i o „Procedurama upisa u registar poljoprivrednih gazdinstava-ažuriranje podataka“. Predavači su bili Svetko Vojin i Goran Ostić sa Poljoprivrednog instituta i Radmila Mićić iz resornog ministarstva, Područni centar Bijeljina.


Mićićeva je istakla da je današnje predavanje redovna aktivnost Ministarstva te da se u dogovoru sa predstavnicima odjeljenja za poljoprivredu dogovaraju teme koje su od interesa za poljoprivredne proizvođače.
– Kad je riječ o ažuriranju podataka, to podrazumijeva da su svi poljoprivredni proizvođači koji žele da koriste sredstva agrarnog budžeta dužni od 1. januara do 15. maja da u poslovnicama Agencije za preduzetničke usluge (APIF) upišu stvarno stanje poljoprivrednih površina, šta su na njima posijali ili planiraju da posiju i trenutno stanje stoke – rekla je Mićićeva.
Vojin je prezentovao aktuelni sortiment sjemena krmnog bilja Poljoprivrednog instituta, kao i tehnologiju koja je potrebna za taj sortiment.
– Govorili smo o najvažnijim travno-djetelinskim smješama, s obzirom da je tema stočarstvo i ishrana stoke. U okviru ishrane najbitniji su troškovi i mi preko proizvodnje sjemena krmnog bilja, smanjivanjem troškova i povećanjem prinosa i kvaliteta utičemo da troškovi u stočarstvu, ukupno posmatrano, budu što niži – istakao je Vojin.
Ostić je rekao da predavanja sadrže jedan permanentan osvrt na proizvodnju u Republici Srpskoj, prije svega sa ciljem da se definiše šta treba učiniti kako bi se unaprijedila proizvodnja.
– Ovo je jedna šira tema koja podrazumijeva i osvrt na ono sa čim su se naši proizvođači u prošlosti susretali, kako trenutno stoje stvari i pogled kako bi moglo nešto da se unarijedi i postignu bolji rezultati u proizvodnji – pojasnio je Ostić.

(Tekst i foto: Slobodanka Savić, GU Zvornik)