Golićeva i Salinas posjetili Zvornik – Svi projekti urađeni kvalitetno

ZVORNIK

Golićeva i Salinas posjetili Zvornik

Svi projekti urađeni kvalitetno

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i direktor Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas sa saradnicima posjetili su danas Zvornik, a povodom realizacije Projekta energetske efikasnosti u BiH. Golićeva i Salinas su se sastali sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, nakon čega su obišli objekte Osnovne škole „Sveti Sava“ i Opšte bolnice, koji su bili obuhvaćeni projektom.


Golićeva i Salinas su konstatovali da je sve urađeno onako kako je Svjetska banka tražila.
– Zaista sam srećna što je današnja kontrola pokazala da je urađeno ono što je planirano i to kvalitetno i transparentno. Mi smo ovim projektom obnovili 31 objekat iz oblasti zdravstva i obrazovanja, a iznaći ćemo mogućnost kako da krenemo u obnovu i drugih objekata. Dobro je što je danas direktor Svjetske banke za BiH pogledao malo i podne obloge i sanitarne čvorove koji nisu bili obuhvaćeni ovim projektom, a potrebno je i njih rekonstruisati. Razgovarali smo danas i kako još sredstava obezbijediti da bi se projekti energetske efikasnosti nastavili – rekla je Golićeva.


Salinas se zahvalio Golićevoj i Stevanoviću na završenim radovima istakavši da se nakon ovakvog načina obnove ostvaruje oko 60 posto uštede energenata.
– Ali, puno bitnije je da ovako obnovljeni objekti omogućavaju daleko bolje pružanje usluga njihovim korisnicima i puno je ljepše i toplije, što smo se i sami danas uvjerili. Međutim, na osnovu današnje posjete uvjerili smo se da treba još i više učiniti. Kad smo ušli u oba objekta vidjeli smo da nije dovoljno samo uraditi spoljnu fasadu i izolaciju, nego da ima i unutrašnjih radova koje bi trebalo odraditi da bi objekti bili udobniji – istakao je Salinas koji je sa Golićevom i Stevanovićem razgovarao i o tome na koji način povećati i ubrzati obnovu ovakvih objekata, zajedno sa ostalim razvojnim partnerima.


Gradonačelnik Stevanović je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srpske, resornom ministarstvu i Svjetskoj banci što su dva ovakva projekta implementirana u našem gradu.
– Zadovoljni smo što je podignut nivo usluga i naše bolnice i udobnost za rad i u našoj gradskoj školi. Očekujemo još ovakvih projekata da u godinama koje su pred nama Svjetska banka omogući neku povoljnu kreditnu liniju kako bi se u svim našim stambenim objektima podigla njihova energetska efikasnost, odnosno ušteda energije, te omogućilo jeftinije grijanje i očuvanje životne sredine – rekao je Stevanović.


Direktor škole „Sveti Sava“ Radomir Petrović i v.d. direktora Bolnice Ivan Popović istakli su da je ogroman značaj od realizacije ovog projekta čija je ukupna vrijednost 2.624.000 KM. Na objektima je zamijenjen krov, urađena fasada sa najnovijim materijalima, zamijenjena stolarija, te rekonstruisano centralno grijanje.

(Teskt i foto: Slobodanka Savić, GU Zvornik)