Obavljena prva operacija na karotidnim arterijama u Milićima

MILIĆI

Obavljena prva operacija na karotidnim arterijama u Milićima

Ugledni stručnjak iz oblasti opšte i vaskularne hirurgije Božina Radević je u Specijalnoj hirurškoj bolnici „Boksit“ u Milićima, uz asistenciju vrhunskog tima hirurga i anesteziologa, obavio operaciju na krvim sudovima koje hrane mozak.
– Ovo je prva operacija na karotidnim arterijama koja je obavljena u ovoj ustanovi, a uz bolnicu u Milićima, ovakve operacije se u Republici Srpskoj jedino još rade u kliničkim centrima u Banjaluci i Foči – rekao je Radević.

Objasnio je da je operacija urađena na pacijentu kod kojega je unutrašnja karotidna arterija s obje strane promijenjena.
– S desne strane je suženje bilo oko 86 odsto, a sa lijeve je bilo je skoro potpuno zatvoreno. Radiolog koji je radio dijagnostiku pacijenta rekao je da je ta arterija na svom početnom dijelu zatvorena. Operisali smo arteriju s lijeve strane, odstranili masu koja zatvara tu karotidnu arteriju i obezbijedili dovoljan protok ka mozgu – rekao je Radević.

Operacija je trajala manje od jednog časa, a pacijent se odlično osjeća, naveo je hirurg.
– Odmah se probudio poslije operacije i već za dan dva može da ide kući. Ta operacija je uvijek zahtjevna, jer se radi o arteriji koja hrani mozak i koja se jedno vrijeme mora isključiti – rekao je Radević.

Pacijent Cvjetin Dukić rekao je da se dobro osjeća i izrazio zahvalnost i ljekaru, ali i kompaniji Boksit, čiji je penzioner. Asistenti profesoru Radeviću u operaciji bili su doktor Predrag Gajin, vaskularni hirurg sa Instituta za vaskularne bolesti Dedinje i dežurni hirurg doktor Miloje Vidović.

(SRNA/RTRS)