Nastavak saradnje SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika i srednje škole iz Barselosa

ZVORNIK

Nastavak saradnje SŠC „Petar Kočić“ iz Zvornika i srednje škole iz Barselosa

Portugalci dolaze u maju

Nakon dvanaestogodišnje uspješne saradnje sa Srednjom školom „Srečko Kosovel“ iz Sežane, zvornički SŠC „Petar Kočić“ prošle godine je ostvario prve kontakte sa još jednom školom iz EU, odnosno sa srednjom školom iz Barselosa u Portugalu, a nastavak započete saradnje previđen je za maj mjesec. Prema najavama iz zvorničke škole, od 5. do 11. maja u posjetu njihovoj školi, ali i Zvorniku, dolazi 12 učenika i dva profesora iz Portugala. Biljana Pisić, direktorica škole kaže da će ova posjeta biti prilika za dogovor oko realizacije zajedničkih projekata.

 – Srednje škole iz BiH još ne mogu da budu dio projekta „Erazmus plus“ kako bi radile samostalno projekte sa drugim školama iz EU, ali njihovim školama to nije problem i delegacija škole iz Portugala ima spreman projekat na kome ćemo sarađivati. Drago nam je da će biti naši gosti – rekla je Pisić, koja je prošle godine sa profesoricom Marijanom Stevanović posjetila školu u Barselosu.

Ona je dodala da će na projektu sa Portugalcima sada raditi profesor Stanislav Tomić, magistar filozofije, koji je u školi zadužen za projekte, te profesorica Marijana Stevanović kao prevodilac.

 – Interesovanje za posjetu učenika iz Portugala je zaista veliko u cijeloj regiji, ali i Republici Srpskoj. Tokom njihovog boravka kod nas, mi ćemo otići i do srednje škole u Milićima jer se u tom periodu održavaju „Dani Milutina Milankovića“, a intersovanje da ih posjete pokazala je i bijeljinska gimnazija. Takođe, ova delegacija biće primljena i od strane Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske – navela je Pisić i ovom prilikom se zahvalila Gradskoj upravi na podršci u svim njihovim aktivnostima, a pogotovu u okviru saradnje sa školama iz Sežane i Barselosa.

Prema planu posjete u Zvornik će iz Portugala stići deset djevojčica i dva dječaka, te dva profesora. Kako će učenici iz Barselosa biti smješteni kod svojih vršnjaka, i mnogi žele da ih ugoste, SŠC „Petar Kočić“ je pozvao učenike prvih, drugih i trećih razreda koji žele da prime svoje vršnjake iz Portugala da napišu kratku biografiju i predaju u školi kako bi konkurisali za njihov prijem. Škola će formirati i komisiju, u kojoj će biti profesori i psiholog škole, koja će nakon razgovora sa učenicima, ali i njihovim roditeljima, odrediti koji učenici će, za ovu grupu gostiju, biti domaćini. Potrebno je da učenici dobro poznaju engleski jezik, imaju primjerno vladanje, a bilo bi poželjno da stanuju u gradu. Učenici koji budu domaćini će imati prednost za uzvratnu posjetu Portugaliji.

Z.Kuljić