Policija sankcionisala 34 vozača zbog alkohola 

CRNA HRONIKA ZVORNIK

Policija sankcionisala 34 vozača zbog alkohola

Na području Policijske uprave Zvornik, od 09.02. do 11.02.2018. godine realizovana je republička akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu prisustva alkohola u organizmu.
Tokom navedene akcije, policijski službenici Policijske uprave Zvornik su kontrolisali 258 učesnika u saobraćaju, od kojih su 82 sankcionisana. Od ukupnog broja kontrolisanih, 207 učesnika je podvrgnuto kontroli prisustva alkohola u organizmu, od čega je kod 34 vozača i jednog pješaka utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu.
Kod tri (3) vozača utvrđeno je prisustvo alkohola preko 1,5 g/kg, koji su lišeni slobode i zadržani do istrežnjenja ili oporavka. Pored toga, evidentirano je i 48 ostalih prekršaja.
Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za vozače koji upravljaju vozilom sa koncentracijom alkohola u krvi većom od 0,3- 0,8 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 50,00 KM i više, sa koncentracijom alkohola većom od 0,8-1,5 g/kg novčana kazna iznosi 100 KM i više, a preko 1,5 gr/kg od 400 KM i više.
Policijska uprava Zvornik apeluje na vozače motornih vozila da poštuju zakonske odredbe, prilagođavaju vožnju uslovima na kolovozu, da ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

(Miljan Bobar, portparol PU Zvornik)

Foto: mondo.rs