KUD „Sveti Sava“ – čuvar tradicije

ZVORNIK
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: kud not found
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: kud1 not found
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: kud2 not found

KUD „Sveti Sava“ – čuvar tradicije

KUD „Sveti Sava“ jedan je od kulturnih stubova po kome je Zvornik postao prepoznatljiv ne samo u zemljama okruženja već i u Evropi. Za dvadeset dvije godine postojanja kroz ovo kulturno-umjetničko društvo prošlo je preko 2.000 igrača, organizovano je više desetina koncerata, a iz njihovih redova se razvilo i jedno pjevačko društvo.

Dragan Golić, direktor KUD-a „Sveti Sava“ kaže da su oni kao Folklorni ansambal „Sveti Sava“ registrovani 24. aprila 2004. godine, a od 1996. postoje kao folklorna sekcija osnovne škole.
– Začetnici smo, slobodno se može reći, kulturnog života u gradu, tu je stvoren i prvi orkestar u gradu, prvo pjevačko društo, koje je danas izraslo u Pjevačko društvo „Izvornik“.  Danas brojimo oko 200 članova, razvrstanih u više sekcija, od kojih je svakako najbrojnija folklorna, zatim orkestar sa vokalnim solistima, pjevačka grupa. Sa igračkim ansamblom, rukovodi Slavica Golić, nosilac licence umjetničkog rukovodioca. Otkako postojimo kao kulturno-umjetničko društvo organizovali smo dosta koncerata, u prosjeku 20-tak godišnje. Organizovali smo i 10-tak humanitarnih koncerata. Za svoj rad na očuvanju kulture i tradicije odlikovani smo najvećim priznanjem, Ordenom Svetog Save trećeg reda – kaže Golić i dodaje da su često nastupali na različitim televizijama i tako širem auditorijumu prezentovali naše narodne igre.

Golić ističe da su tokom protekle nešto više od dvije decenije učestvovali i na mnogobrojnim festivalima širom bivše Jugoslavije,  potom u Grčkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Turskoj i Mađarskoj.

 – Imali smo pozive iz Egipta, Tajlanda, ali zbog velikih troškova prevoza, nismo mogli prihvatiti ponude – priča Golić i dodaje da već godinama organizuju Vidovdanski sabor, koji se tradicionalno održava u junu mjesecu, u prvu subotu prije Vidovdana.
– Sabor je zamišljen da okuplja sva ona udruženja koja se bave očuvanjem tradicije iz zemalja našeg okruženja, ali i sa drugih kontinenata. No, zbog nemogućnosti organizacije smještaja nismo u prilici dovesti i neke ansamble sa daljih destinacija – priča Golić i dodaje da im je cilj, pored osnovne djelatnosti, očuvanja kulture i tradicije našeg naroda, vaspitanje djece u duhu pravoslavlja.

 – Želimo da oni budu dio kolektiviteta, da žive kao jedna porodica, da jedni drugima pomažu, da se ne otuđuju, da što manje prihvataju pravila Zapada, odnosno da naša tradicija bude na prvom mjestu, a preko nje porodica i lijepo vaspitanje. Do sada smo uspjeli da postanemo veoma ozbiljna institucija u gradu koja sve ove godine radi bez prekida i svake godine se vidi taj napredak. Oni koji znaju šta je folklor, znaju da je to sigurno oblast u kojoj je najteže stvarati i opstajati jer koliko nas god ima u kolu, bilo dvadeset ili trideset, uvijek sebe moraš da predaš kolektivu i da budeš dio kolektiva – navodi Golić i dodaje da na repertoaru imaju 15 igara.
– Sa kostimima veoma loše stojimo. Skoro da nemamo adekvatnu nošnju ni za jednu igru. Do sada smo slali dopise mnogim privrednim subjektima i pojedcima za pomoć u kupovini nošnji, nažalost nije bilo razumijevanja. Nošnje su prilično skupe. Da bi se obukao jedan par cijena je u prosjeku 500 evra. Obično se igra sa 12 parova što iznosi oko 6.000 evra. I tako 15 igara. Jedan od velikih problema je i taj što u našem gradu nema univerzitet pa svake godine odlazi znatan broj igrača što je vrlo teško nadoknaditi – ističe Golić i dodaje da imaju finansijsku podršku od Gradske uprave, ali im to, kako kaže, nije dovoljno da bi se moglo obezbijediti sve ono što KUD njihovog kvaliteta ima za potrebu.

 – Problem je i što nemamo vlastitih  prostorija za probe i druge aktivnosti. Posljednjih godina imamo obećanje od najviših zvaničnika Zvornika da postoji mogućnost dodjele prostora na trajno korištenje što bi nam bilo od neprocjenjivog značaja – zaključuje Golić.