Vigemark: Najvažnije sprovođenje reformi

ZVORNIK

Vigemark: Najvažnije sprovođenje reformi

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark rekao je danas u Zvorniku da EU stalno ističe važnost provođenja socio-ekonomskih, reformi u oblasti vladavine prava, javne uprave i drugih oblasti.

„Ovo su, naravno, reforme i mjere koje se najvećim dijelom provode na višim nivoima, odnosno na nivou BiH, entiteta itd, ali se pravi rezultati vide i postižu na lokalnim nivoima“, rekao je Vigemark novinarima, prije početka drugog foruma o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju pod nazivom : „Lokalna zajednica preuzima inicijativu“.

On je istakao da je ovo istovremeno prilika da se razgovara sa ljudima, da se od njih čuju problemi, jer je Zvornik, naravno, jako zanimljiva sredina i ima interesantan geografki položaj.

Ističući da je Zvornik i regija koju pokriva u pograničnom dijelu, Vigemark je podsjetio da je suština EU da se granice ukidaju, odnosno da budu što manje vidljive.

„Razgovarao sam prethodno da gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem o mogućnosti olakšavanja prelaska granice, jer, prema nekim saznanjima, još uvijek se predugo čeka na prelazak granice u ovom dijelu“, rekao je Vigemark.

On je naglasio da se pokušava da se pomogne i unaprijedi ova situacija oko prelaska granica.

Ističući da je sa Stevanovićem bilo riječi i o lokalnim pitanjima i projektima, Vigemark je rekao da EU podržava, prije svega, projekat vodosnabdjevanja, kao i druge projekte upravljanja otpadom, a istaknut je i problem ilegalnih deponija.

„Ovdje sam i da čujem mišljenje običnih građana, da čujemo sa kojim se problemima oni susreću, a nadam se da će biti istaknuti i pozitivni primjeri koji se mogu dodatno podržati, zašto ne i sa obje strane Drine, s obje strane granice, jer je to svakako vrsta saradnje na koju EU stavlja poseban naglasak“, istakao je specijalni predstvanik EU u BiH.

Vigemark je rekao da je ovo prilika za dijalog, dodavši da ovoj zemlji treba mnogo više dijaloga.

Ističući veliku važnost koju imaju lokalne samouprave u procesu evropskih integracija, Vigemrak je rekao da forumu prisustvuju domaći, i eksperti iz Srbije i Hrvatske koji će govoriti na različite teme kao što su kako pokrenuti biznis, kako poslovati, kako dobiti podršku EU.

Gradonačelnik Stevanović istakao je da je sa Vigemarkom razgovarao o želji Zvornika, Malog Zvornika i cijelog okruženja, kao i potrebe ljudi koji žive na granici, da se što prije ove sredine uključe u evrospke tokove, da što prije nestanu granice na Drini.

„Želja nam je da obezbjedimo kontinuiranu kominikaciju, putnu i svaku drugu, da nastavimo sa aplikacijama o pristupnim fondovima EU, jer Zvornik želi da bude evropski grad i sredina u kojoj se poštuju svi ljudi, svi narodi, svi oni koji dobro misle sebi i drugima“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je ovaj forum bio istovremeno i promocija Zvornika, koji želi da stane rame uz rame sa drugim gradovima koji su već u Evropi.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vehio rekao je da je Hrvatska, kao članica EU, pozdravila ovu inicijativu, te da želi da pokaže hrvatska iskustva na putu ka EU.

„Smatram da se sve te usluge o kojima se govori u evropskoj agendi, zapravo, dominantno daju građanima na lokalnom nivou“, rekao je Del Vehio.

On je naglasio da je ključno da se motivišu svi, a pogotovo mladi ljudi, da se uključe i pomognu da sve službe koje pružaju usluge građanima, a to su školstvo, zdravstvo, zapošljavanje, sudski procesi, budu stavljene u još efikasniju funkciju.

Forumu su prisustvovali preduzetnici, predstavnici javne uprave, privrednih društava i građani.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH realizuje projakt o lokalnom ekonomskom i održivom razvoju u okviru kojeg se otvoreno diksutuje o trenutnoj situaciji na lokalnom nivou, te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

(Izvor: Srna)