Zarazili se mesom divlje svinje

VIJESTI ZVORNIK

Devetoro lica u Zvorniku zaraženo trihinelom

Zarazili se mesom divlje svinje

Euroblic

Devetoro lica na području Zvornika zarazilo se trihinelom jer su jeli suvo meso divlje svinje. Po rečima Cvijete Ostojić-Vasić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Zvorniku jedan pacijent je bio hospitalizovan u zvorničkoj bolnici, a dvoje u bolnici u Beogradu.

– Prvu prijavu za zaraženost trihinelom smo imali 2. febrauara kada su analize pokazale da su pacijneti imali trihinelu. Svi pacijenti su zaraženi od jednog izvora, odnosno suvog mesa divlje svinje. Mi smo odmah izašli sa sanitarnim inspektorom na lice mesta, u Sopotnik, kod Zvornika i uzeli uzorke koji su pokazali da je meso zaista zaraženo trihinelom – rekla je Ostojić-Vasić i dodala da se zaraza desila oko 20. januara, ali da nisu odmah uočeni simptomi.

– Ti pacijenti su bili prvo kod porodičnog lekara, ali pošto je ovo bilo vreme respiratonih infekcija, nisu odmah, na osnovu visoke temperature i bolova u mišićima, mogli da posumnjaju na trihinelu. Kasnije su se pojavili otoci, te euzenofilija u krvi. Jedan pacijent iz Zvornika je zbog toga ležao u Opštoj bolnici, dok su ostalu pušteni na kućno lečenje – navela je Ostojić-Vasić.

Kako smo nezvanično saznali, svi zaraženi koji su konzumirali isto meso su rodbina ili prijatelji, odnosno od njih devetoro dvoje živi u Beogradu, a jedno u Nemačkoj.

Istraga inspecijskih organa trebala bi da utvrdi da li je meso koje je dovelo do zaraze pregledano u veterinarskoj ambulanti.