USKORO POČINjE REKONSTRUKCIJA PODZEMNOG GRADA KARAĐORĐEVIĆA

REGION ZVORNIK

USKORO POČINjE REKONSTRUKCIJA PODZEMNOG GRADA KARAĐORĐEVIĆA

Ministar trgovine, turizma i telekomunijacija Srbije Rasim Ljajić rekao je danas u Malom Zvorniku da će uskoro početi rekonstrukcija tajanstvenog grada Karađorđevića, koji predstavlja jedinstvenu cjelinu i kao takav mora da bude stavljen u funkciju turističkog razvoja Malog Zvornika i cijele Srbije.
Ljajić je, nakon obilaska podzemnog grada Karađorđevića sa predsjednikom opštine Mali Zvornik Zoranom Jevtićem, rekao da je ovo jedinstvena turistička atrakcija koja je, nažalost, u ovom trenutku potpuno neiskorišćena.

 

„Radi se o podzemnom skloništu za 3.000 do 5.000 ljudi, oko 5.000 kvadratnih metara prostora, sa oko 75 prostorija, među kojima je kraljevski apartman, soba za održavanje sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, crkva, kraljevski bunar i česme, kao i drugi sadržaji“, pojasnio je Ljajić.

 

On je dodao da je ovo značajan objekat, ne samo po jedinstvenom obliku arhitekture, načinu i mjestu izgradnje, nego i u kulturno-istorijskom smislu.
Ljajić je istakao da će radovi na rekonstrukciji ovog objekta početi vrlo brzo, odnosno čim bude završena projektna dokumentacija i izrazio nadu da će prvi turisti moći da uđu u ovaj objekat i upoznaju se sa istorijskim detaljima već krajem ove godine.

„U prvoj fazi rekonstrukcije podzemnog grada, prvo će biti urađena prostorija u kojoj je održana sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, apartman za kralja, kao i drugi prostori u tom dijelu grada“, rekao je Ljajić i dodao da će se nakon završetka projektne dokumentacije znati koliko će sredstava biti potrebno za radove.
Predsjednik opštine Mali Zvornik Dragan Jevtić rekao je da je prije dvije godine u podzemni grad Karađorđevića uvedena električna energija i da opština održava ovo zdanje.
„Sa ministrom Ljajićem dogovorili smo da se uradi što prije projektna dokumentacija, a poslije toga da se intenzivno krene u rekonstrukciju ovog grada“, rekao je Jevtić.

 

 

On je dodao da će se istovremeno raditi i most „Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića“, koji preko Drine povezuje Mali Zvornik i Zvornik, odnosno Republiku Srpsku i Srbiju, za čiju je rekonstrukciju Vlada Srbije odobrila 600.000 evra.
U podzemnom gradu Karađorđevića održana je posljednja sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije u noći između 9. i 10. aprila 1941. godine.
U ovim prostorijama svoje posljednje dane u Srbiji proveo je i kralj Petar Drugi Karađorđević od 9. do 12. aprila 1941. godine.

 

U podzemnom gradu, osim navedenih prostroija, nalaze se prostorije za smještaj vojske, konjušnice, biblioteke, kantine i drugi sadržaji u ratnim uslovima iz tog vremena.
Gradnja podzemnog grada počela je 1930. godine, a prekinuta 1934. godine, nakon atentata na kralja Aleksandara Drugog Karađorđevića, 9. oktobra 1934. godine u francuskom gradu Marseju.

(Tekst i foto: Srna)