U toku radovi na Hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja

ZVORNIK

U toku radovi na Hramu rođenja Svetog Jovana  Krstitelja

Naredne godine veliki jubilej

U susret dvjestogodišnjici od osvećenja temelja, a uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija, u Hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Zvorniku počela je sanacija ovog izuzetnog zdanja. Prema riječima sveštenika Miloša Zekanovića trenutno se radi na rješvanju problema kapilarne vlage.

 – Ta vlaga je zahvatila, odozdo, metar i po zida i prijeti da naruši statiku same crkve. Ranije je bilo prijedloga za rješenje ovog problema, ali su oni bili skupi. Sada smo dogovorili da se ovaj posao uradi za 11.000 evra, a taj iznos će platiti gradska uprava jer je ovo duhovni i kulturno-istorijski objekat od velike važnosti za grad – rekao je Zekanović i dodao da će ti radovi biti gotovi do petka.

 

 – Naredni su radovi na podnom grijanju i granitnim oblogama, a u tom dijelu imamo pomoć Ive Jokića, vlasnika „Jokić Investa” koji nam uvijek nesebično pomaže. Oni će krenuti sa radovima, a dogovor je da mu mi platimo kada budemo mogli. Imamo obećanja da će dio sredstava za granitnu oblogu obezbijediti „Alumina“, a obećali su nam i naši predstavnici u Banjaluci Danijel Dragičević, Dušica Savić i Dušan Petrović da će i oni preko republičkih institucija pokušati da obezbijede dio sredstava – kaže Zekanović.

On je istakao da im u poslovima uređenja crvke, pred važan jubilej naredne godine, pomaže i Novica Motika koji će finansirati nabavku 35 reflektora za unutrašnje svodove u hramu, a na ljeto još 35 da osvijetle objekat i sa vanjske strane.

 – Novica nam stalno pomaže prilikom projektovanja, a on je obećao i da će finansirati zamjenu prozora na crkvi. Drugi donator, Zdravko Cvijetinović će kupiti drvena ulazna vrata. Savo Erić nam, takođe, stalno pomaže i obećao je da će sljedeće ili krajem ove godine urediti portu hrama, da na behaton kockama budu podaci o istorijatu hrama. Jakov Galić je uvijek uz nas i on je odmah preuzeo obavezu da će kupovati ogrjev svake godine za podno grijanje – navodi Zekanović i ističe da će na ljeto biti odštampana monografija, odnosno ljetopis o relikvijama i istorijatu hrama.

 – Malo ljudi zna da nam je zvona na hramu dao Aleksandar Karađorđević, da se ovdje čuva prst Svetog Jovana Krstitelja, donijet iz Cetinja. Arhiv i relikvije smo prije rata sklonili u Bijeljinu, a on je nakon mog zalaganja vraćen 2012. godine – rekao je Zekanović.

On je posebno istakao da će sve vrijeme crkva redovno pružati usluge vjernicima.

 – Održavaće se službe, odnosno duhovni život se neće prekidati. Pred nama je post i sve službe i pričešća će biti redovni, a radove ćemo izvoditi povremeno da ne remetimo duhovni život naših vjernika – zaključio je Zekanović.

Z.Kuljić