„Stenford“: Vakcina protiv raka uklonila tumore u miševima

REGION

„Stenford“: Vakcina protiv raka uklonila tumore u miševima

Istraživanje naučnika sa prestižnog američkog univerziteta „Stenford“, predvođena doktorom Ronaldom Levijem, pokazala su da je vakcina protiv raka uklonila tumore iz tijela miševa, čak i u fazi metastaze.

Istraživanje sprovedeno na miševima, tako što je vakcina direktno ubrizgavana u masu tumora, uspješno je eliminisale sve tragove malignih ćelija iz tijela životnja, a trebalo bi da bude uspješna u liječenju mnogih vrsta raka, uključujući i one koji se pojave spontano. Miševi su genetski modifikovani da spontano razviju tumore.
Vakcina je imala uspjeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po tijelu, navodi se na zvaničnom sajtu Univerziteta.
Naučnici vjeruju da bi korišćenje vakcine na lokalnom nivou moglo da služi kao jeftina terapija za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.
Vakcina se sastoji od dva agensa, a miševi su obično reagovali nakon jedne doze, a najviše nakon dvije doze vakcine.
„Kada iskoristimo ova dva agensa, primjećujemo eliminaciju tumora širom tijela. Ovakav pristup ne zahtijeva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahtijeva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti mijenjanje imunih ćelija pacijenta“, rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stenfordu, Robert Levi.
Prema njegovim riječima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se vakcina koristi na lokalnom nivou i stimulišu se ćelije zahvaćene tumorom, umjesto čitavog tijela.
„U miševima, primijetili smo neverovatne efekte širom tijela, uključujući i nestanak tumora iz tijela životinja“, rekao je Levi.
U daljem nastavku istraživanja, očekuje se da će se vakcina testirati na 15 pacijenata sa limfomom, a ukoliko se proba pokaže uspješnom, Levi vjeruje da će vakcina biti uspješna u borbi protiv mnogo vrsta tumora.
„Ne vjerujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno da liječimo“, rekao je Levi.
Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju Sajens translejšnel medisin.

(www.rts.rs)