Svetosavskim balom završena „Svetosavska nedjelja“

ZVORNIK

Svetosavskim balom završena „Svetosavska nedjelja“

Sinoć je u Motelu „Laguna“ održan Svetosavski bal, dvadeseti zaredom, kao završna manifestacija „Svetosavske nedjelje 2018“, kulturno-zabavne manifestacije, najstarije ove vrste u Republici Srpskoj. Himnu Svetom Savi izvelo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, a protojerej-stavrofor Vidoje Lukić blagoslovio je svečanost.

Radosav Perić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ zahvalio se svim gostima na balu na divnoj večeri uz želju da ovako lijepo druženje vječno traje.

 – Mi se dvadeset godina družimo na ovakvoj manifestaciji. Obzirom na značaj ovog događaja želimo da izdamo ljetopis o Svetosavskom balu kroz godine – rekao je Perić.

Gradonačelnik Zoran Stevanović je istakao da je „Svetosavska nedjelja“ prilika da budemo jedni uz druge, da pokažemo da smo u duhu i pravcu pravoslavlja.

Gost večeri bila je beogradska glumica Ivana Žigon.

 – Veoma mi je drago, putujući po srpskim gradovima, kada vidim koliko se njeguje kultura, koliko se njeguje tradicija, ali rijetko koji grad ima čitavu Svetosavsku nedjelju. Vidim da je to velika zasluga Prosvjete i velika mi je čast kad svhatim da se prava kultura čuva, ne u glavnim gradovima, nego u narodu i nekako ja volim sve što je narodno, iskonsko. Čovjek zaista svoje korjene može potražiti samo u svojoj dubokoj tradiciji i samo tako može zavoljeti cijeli svijet. U Svetosavskoj nedjelji to i jeste poruka. Mi smo jedni od rijetkih koji slave osam vijekova od svog prvog krunisanog kralja, ove godine; mi smo jedna civilizacija na koju se mnogi mogu ugledati i lijepo je da to Zvornik njeguje i čuva – istakla je Žigon, koja je tokom večeri govorila o Svetom Savi, potom izvodila recitale, pjevala.

Organizator manifestacije „Svetosavska nedjelja 2018“ je SPKD „Prosvjeta“, u saradnji sa SPC, a pokrovitelj je bila Gradska uprava Zvornik.

Zoran Kuljić