Porodica Koković čuva ikonu staru 122 godine

ZVORNIK

Vrijedno nasljedstvo porodice Koković iz Zvornika

Čuvaju ikonu staru 122 godine

Porodica Koković iz Zvornika čuva ikonu Svete velikomučenice Paraskeve, staru 122 godine. Dušan i Jela Koković su iz Blažuja 1995. godine došli u Zvornik i, osim ikone Svetog Nikole, njihove krsne slave, donijeli i ikonu stariju od jednog vijeka, nasljedstvo od pradjede Vučine, koji je iz Popovog Polja došao u Sarajevo.

– Ikona je kopija ruske ikone Svete velikomučenice Paraskeve, a ispod nje se nalazi podatak da je štampanje dozvoljeno 5. decembra 1895. godine. Navodi se da je štampu dozvolio Duhovni cenzorski komitet iz Sankt Peterburga, odakle je došla na naše prostore – priča Dušan Koković.

Ikonu je donio njegov pradjeda, vjerovatno iz stare crkve na Baščaršiji, gdje su obično kupovali ikone, kandila i ikonostase.

– Naslijedio je moj djed Blagoja, a od njega moj otac Risto. On je imao petoro djece, dva sina i tri kćerke, a iako sam ja mlađi brat, ikona je ostala kod nas jer su kod mene živjeli roditelji. Otac je, nakon što se moj brat Radoslav oženio i napravio kuću, njemu kupio i osveštao drugu ikonu – kaže Koković.

On je istakao da je sveštenik Đorđe iz Blažuja htio da je otkupi, ali Kokovići nisu htjeli da se odvajaju od porodične tradicije. Kada im je, prije nekoliko godine, sveštenik Vidoje Lukić dolazio da sveti vodicu bio je oduševljen ovom ikonom.

– Tada smo mu rekli da želimo da zamijenimo okvir na ikoni, ali on je predložio da ga ne mijenjamo već samo prelakiramo kako ne bi narušili njenu autetntičnost i izgled – priča Koković.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao i brojni sarajevski Srbi, Dušan i njegova supruga Jela otišli su iz Blažuja. Do danas su promijenili pet mjesta stanovanja, ali je ikona uvijek bila uz njih. Trenutno žive u stanu Jelinog brata Jova, gdje su postavili svoje ikone, a čuvaju i Jeline ručne radove, zavjetne tkanine, sa motivima obilježavanja krsne slave.

S obzirom na to da nemaju djece, Dušan i Jela planiraju da ikonu poklone crkvi uz želju da se napiše kako je ikona Svete velikomučenice Paraskeve došla u njihovu porodicu i kako se čuvala.

Z.Kuljić