Zvornički srednjoškolci u Sloveniji osvojili dva srebrna priznanja

ZVORNIK

Zvornički srednjoškolci u Sloveniji osvojili dva srebrna priznanja

Zvornički srednjoškolci, učenici JU SŠC „Petar Kočić” ponovo su osvojili dvije nagrade na Festivalu turizma u Sloveniji. Kako su nam prenijeli iz Slovenije oni su za projekte „Zlatne ruke Zvornika“, za koji je mentor profesorica Elizabeta Jevtić i „Grad u bojama“, mentora profesorice Julijane Mlinarević osvojili srebrna priznanja. Ovogodišnja tema festivala je bila „Kultura u turizmu“, a na takmičenju su učestvovale 42 škole iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije.

Biljana Pisić, direktorica škole, koja je sa profesorima i učenicima, takođe, dio delegacije u Sloveniji, istakla je da su veoma zadovoljni nastupom i rezultatom na takmičenju.

 – Mi smo osvojili dva srebrna priznanja, a naše kolege iz Sežane tri, iako su godinama njihovi projekti bili u samom vrhu. To dovoljno govori o kvalitetu naših radova i značaju ovog rezultata – rekla je Pisić i dodala da će danas obići školu „Srečko Kosovel” u Sežani, te otići u Trst.

– Sjutra imamo posjetu opštini Sežana, obilazak Štanjela, a nakon druženja sa prijateljima iz Sežane u poslijepodnevnim časovima krećemo za Zvornik – navodi Pisić.

Učenici su tokom jučerašnjeg dana obišli Ljubljanu, a podršku su dobili i od Turističkog saveza Republike Srpske koji su posjetili njihove štandove. Ministarstvo prosvjete i kulture je našim ekipama poklonilo dva paketa edukativnih igrica za predškolski uzrast sa geografskim pojmovima o Republici Srpskoj koje su oni poklanjali na štandovima, ali i danas u Sežani.

SŠC „Petar Kočić” od 2007. godine učestvuje na ovom sajmu turizma i od tada ima saradnju sa školom iz Sežane, a ona je odavno prešla na teren prijateljske škole jer svake godine imaju međusobne posjete i zajedničke projekte. Saradnja se, od prije nekoliko godina, prenijela i na lokalne zajednice.

Ovogodišnji, 15. Međunarodni festival turizma, koji je organizovao Turistički savez Slovenije, održan je u Ljubljani.

Z.Kuljić