Zvornik dio projekta – međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa u BiH

ZVORNIK

Zvornik dio projekta – međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa u BiH

Grad Zvornik jedna je od pet lokalnih samouprava u BiH uključenih u projekat UNDP-a Međusobno povezivanje u upravljanju rizicima od katastrofa u BiH. Prema mišljenju stručnjaka, ekstremne vremenske pojave biće učestalije, a u BiH još uvijek se saniraju posljedice poplava iz 2014. godine koje su nanijele štete više od 2 milijarde evra. S ciljem unapređenja situacije na terenu i preventivnog djelovanja, pokrenut je pomenuti projekat.

Iz Republike Srpske, pored Zvornika, uključena je opština Laktaši, iz Federacije BiH opštine Lukavac i Maglaj te Brčko Distrikt. Partneri na projektu su Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske, Federalna uprava civilne zaštite, Odjeljenje za javnu bezbjednost Brčko Distrikta, te kantonalne i opštinske vlasti. Projekat finansira Agencija za razvoj i saradnju Italije u vrijednosti od 350.000 dolara.

Grad Zvornik će ujedno dobiti i onlajn platformu pod nazivom DRAS, koja predstavlja sistem za analizu rizika od katastrofa. Putem ove platforme građanima i donosiocima odluka biće dostupne ažurirane informacije o izloženosti poplavama i klizištima, a s ciljem promjene pristupa smanjenju rizika od katastrofa. Donatori ove platforme su Vlada Republike Turske i UNDP.

(Gradska uprava Zvornik, foto Z.Kuljić)