Jovana k’o od šale daje golove, a Đorđe grafitnom olovkom pravi remek-djela

ZVORNIK

Jovana k’o od šale daje golove, a Đorđe grafitnom olovkom pravi remek-djela

Đorđe i Jelena Stevanović, brat i sestra iz Karakaja kod Zvornika, ne čuju od rođenja, ali to ih ne sprečava da ostvaruju svoje snove. Uz podršku roditelja i zajednice, Jovana je druga na listi golgeterki Premijer lige BiH, a njen brat, koji posjeduje neverovatan umjetnički dar, stvara prava remek-djela grafitnom olovkom.

Jovana Stevanović je fudbalerka ŽFK “Radnik” iz Bijeljine. Trenutno je sa 25 golova druga na listi golgeterki kadetske Premijer lige BiH, a njen klub je ubedljivo prvi na tabeli i ozbiljne su kandidatkinje za šampionsku titulu.

Početkom februara Jovana ide i na reprezentativni kamp u Zenicu, a san joj je da jednog dana zaigra za reprezentaciju.

Jovanin brat Đorđe je veoma talentovan slikar kojem su grafitna olovka i papir dovoljni da napravi remek-djela hiperreralizma.

S crtanjem je počeo sam, slijedeći svoj talent i osjećaj, a tek odnedavno je krenuo na časove slikanja Slikarske radionice “Paleta” u Zvorniku i nada se nastavku školovanja na Likovnoj akademiji, piše portal ZaSvakoDijete.

Ne čuju od rođenja

Posjetili smo Đorđa i Jovanu u njihovoj kući u mjestu Karakaj kod Zvornika gdje žive s roditeljima Ilinkom i Draganom. Đorđe ima 17 godina i učenik je drugog razreda Tehničkog školskog centra u Karakaju, a 14-godišnja Jovana ide u osmi razred osnovne škole.

– Đorđe i Jelena ne čuju od rođenja što im je otežalo i razvoj govora. Pohađaju školu redovno, ali po prilagođenom programu, odlično su prihvaćeni u školi i društvu, Đorđe u slikarskoj radionici, a Jovana u klubu, i nismo se susretali s nekim većim problemima. Pronašli su se u slikanju i fudbalu, oboje su posvećeni do kraja onome što rade i milina ih je gledati – kaže mama Ilinka dok nam Đorđe pokazuje neke od fenomenalnih radova, a Jovana brojne medalje i priznanja koje je osvojila među kojima statua za “Najbolju fudbalerku” i diplomu koja potvrđuje da je među najboljih 15 sportista i sportistkinja Zvornika za 2016. godinu.

Portreti koje slika Đorđe i koji “samo što ne progovore” očarali su prvo njegove drugare i profesore u školi u koju ide, a preko Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju Zvornik osnovane kroz “Projekat razvoja i saradnje regije Birač” koji je finansirala Vlada Kraljevine Holandije, a provele agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF i UNHCR, o njegovom radu upoznati su i u Gradskoj upravi Zvornika koja kroz rad ove Komisije dolazi u susret sa mladim ljudima kojima je potreban dodatni podsticaj da iskažu talente. Odmah su reagovali i u ovom slučaju i povezali Đorđa sa slikarom i pedagogom Jovom Lalićem i podržali njegovo uključivanje u Slikarsku radionicu “Paleta” u Zvorniku.

– Đorđe je dugo radio sam i više za sebe, tu i tamo bi uradio neki portret po narudžbi, a sada kad su ga prepoznali preko opštinske komisije došao je u centar pažnje, mediji su pisali o njemu, a postoji i velika šansa da dobije podršku za dalje školovanje – kaže mama Ilinka dodajući kako su ih kontaktirali i sa Univerziteta “Slobomir” i iskazali spremnost da podrže Đorđa.

– Likovna akademija i izložba su mu san, kao što njega i Jovanu podržavamo u svemu, uradićemo sve što možemo i da i taj san ispuni, što je verujemo uz obećanu podršku moguće – kaže majka Ilinika.

“Svijet mi je rekao da ne mogu biti ja, pa sam uzeo olovku i napisao riječi: ‘Ja mogu'”, stoji na na Instagram profile Đorđa.

Jovana dala najviše golova

Dok se Đorđe ne odvaja od olovke i papira, Ilinka i Dragan kažu kako Jovana od malih nogu voli samo fudbal, gleda utakmice i “samo da joj je da trči za loptom”:

– U Karakaju se djevojčice skupile i osnovale klub, počele igrati, brzo su je primijetili iz ‘Radnika’ i pozvali je u Bijeljinu da igra kod njih, prošle godine su umalo osvojile titulu, igrale su derbi sa Sarajevom, a Jovana je bila prva na listi s najviše postignutih golova. Ove godine ih niko ne može stići na tabeli, a Jovana je sad druga na listi – priča mama Ilinka.

Tata Dragan kaže da ne žali truda koji su on i mama Ilinka i pored ne baš najbolje finansijske situacije u kojoj se nalaze uložili i ulažu kako bi Jovana mogla ići na treninge i Đorđe odnedavno u slikarsku radionicu.

– Na početku smo plaćali prevoz do Bijeljine, onda sam digao neki kredit da kupim auto, sad je vozim do Branjeva gdje je sačeka trener i vozi u Bijeljinu. Ne možemo je voziti baš na svaki trening, ali ona to nekako nadoknadi. Igra špica, redovno postiže golove i kad je gledamo kako igra zaboravimo na sve poteškoće s kojima se susrećemo – kaže tata Dragan.

Podrška sredine

Oboje imaju ugrađen kohlearni implantat koji im omogućava da čuju, ali kad se Jovana igra mora skinuti spoljni dio kako se ne bi oštetio, a Đorđe za slikanje treba potpunu tišinu i odlazi u svoj svijet tako da dok slika i on isključi aparat kako bi se potpuno posvetio slikanju.

– Jovana dok igra reaguje na okolinu, na sudijsku pištaljku i saigračice. Imaju našu punu podršku, i poručila bih svim roditeljima da podrže djecu u onome što vole, da ih ne obeshrabruju i da budu uz njih – kažu Ilinka i Dragan dodajući da je u svemu jako bitna i podrška sredine koja što je senzibiliranija omogućava bolje okruženje za svako dijete.

Od 2013. godine UNDP, UNHCR i UNICEF uz podršku Vlade Kraljevine Holandije realizirali su “Projekat razvoja i saradnje regije Birač” koji obuhvata opštine Milići, Vlasenica, Bratunac i Srebrenica, kao i Grad Zvornik. UNICEF BiH bio je zadužen za komponentu “Jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije” na području ove regije unutar čega i za rad na uspostavljanju opštinskih komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju, operativnih timova, što je doprinijelo činjenici da su ove zajednice danas postale senzibilizovane da je inkluzija zaživjela ne samo u školama, već i u samim zajednicama koje su danas i same inkluzivnije nego na početku provođenja Projekta.

(Izvor: zasvakodijete.ba, blic.rs)