U Srpskoj otvorena prva učionica za učenje kineskog jezika

REGION

U Srpskoj otvorena prva učionica za učenje kineskog jezika

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu otvorena je prva učionica za učenje kineskog jezika u Republici Srpskoj. Riječ je o početku značajnog projekta koji će biti veliki korak ka zbližavanju naroda RS i Kine, istakla je premijerka Željka Cvijanović koja je, zajedno sa kineskom ambasadorkom u BiH Čen Bo, otkrila ploču ispred učionice za kineski jezik. Učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ itekako su zainterseovani za učenje kinsekog jezika. U prvom anketnom krugu prijavilo ih se 142, a interes je iz dana u dan sve veći. Anja Furtula, učenica 8. razreda ističe da je kineski jezik odabrala zato što joj se sviđa kultura kineskog naroda.
– Voljela bih otići u Kinu. Jezik je naizgled malo težak i njihovo pismo je komplikovano, ali nadam se da ću ga savladati – kaže Anja.


Velika zainteresovanost govori da biti i više od dvije planirane grupe za učenje kineskog jezika, koje bi trebalo da počne u što skorijem roku.
– Dok Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod zajedno sa ambasadom Kine dogovore te tehničke detalje oko lektora i predavača koji će nam stići iz Kine, katedra za kineski jezik Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu će biti uključena u projekat – ističe Danijela Mrda, direktor Osnovne škole „Sveti Sava“.

Ambasada Kine, čijom donacijom od 13.000 KM je i opremljen kabinet za učenje kineskog jezika, nastaviće podržavati projekat kako bi profesori što prije stigli iz Kine.
– Raduje me što vlada veliko interesovanje među djecom u Srpskoj za učenje kineskog jezika i upoznavanje sa kineskom kulturom. Hvala Vladi Republike Srpske, Istočnom Novom Sarajevu i OŠ „Sveti Sava“ – rekla je ambasadorka Kine u BiH Čen Bo.

(www.rtrs.tv)