Potraživanja Fonda zdravstva RS i poslodavaca premašila 320 miliona KM

REGIJA BIRAČ REGION

Potraživanja Fonda zdravstva RS i poslodavaca premašila 320 miliona KM

Međusobna dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) i poslodavaca premašila su 320 miliona maraka, prenosi portal CAPITAL.

Poslodavci duguju Fondu oko 280 miliona KM po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, a procjenjuje se da gotovo polovina tog duga nije naplativa. Istovremeno, FZO poslodavcima duguje oko 42 miliona KM i trenutno se radi na rješavanju tog duga kroz sporazum koji bi trebao biti potpisan narednih dana.

U FZO su rekli da, u skladu sa Akcionim planom za realizaciju mjera Vlade RS za 2018. godinu, trenutno rade na pripremi sporazuma koji će potpisati sa poslodavcima, a kojim bi bilo definisano na koji način će izmiriti oko 42 miliona KM duga prema poslodavcima po osnovu refundacija bolovanja.

Trivić: Javni sektor najviše duguje Fondu

Član Skupštine Unije udruženja poslodavca RS Saša Trivić kaže za CAPITAL da se najveći dio dugovanja poslodavaca prema Fondu odnosi na javni sektor i da upravo zbog toga Unija insistira na tome da se jasno kaže koliki je dug privatnog, a koliki javnog sektora, i da se ne svrstavaju svi u isti koš.
(www.capital.ba)