Održana „Svetosavska akademija”

ZVORNIK

Održana „Svetosavska akademija”

RADULOVIĆ: SVETI SAVA I SVETI SIMEON DVA PUTOKAZA SRPSKE ISTORIJE

U organizaciji SPKD „Prosvjeta” iz Zvornika u Domu omladine večeras je održana „Svetosavska akademija“, centralni događaj kulturne i duhovne manifestacije „Svetosavska nedjelja”. O Svetom Savi besjedu je održao književnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske.

 – Srpska pravoslavna crkva i srpska srednjovjekovna država djelo su podviga oce i sina, Svetog Save i Svetog Simeuna, dva sveca naše crkve i dva putokaza naše nacionalne istorije – rekao je večeras u Zvorniku književnik iz Novog Sada Selimir Radulović.
On je na „Svetosavskoj akademiji“, posvećenoj prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju Svetom Savi, rekao da se srpstvo održalo do današnjeg dana zahvaljujući vjekovnom oslanjanju na tradiciju najmoćnije države u istoriji Srba, na tradiciju srpske srednjovjekovne države.

„U svemu tome, uloga Srpske pravoslavne crkve je nemjerljiva, ona je, za ovih osam vijekova, bila i ostala stožer srpstva“, rekao je Radulović i naglasio da je sklad duhovnog i svetovnog poretka, gdje je crkva bila moralni korektiv vlasti, a vladar bio vladar sa svim hrišćanskim odlikama, dio naše narodne, svetosavske, tradicije.
Prema njegovim riječima, usađujući Hrista u srce i dušu srpskog naroda, potvrđujući apostolsku riječ da je čovječanstvo jedno ogromno i razgranato drvo, čiji je korijen Hristos, a da su pojedini narodi samo grane tog drveta, Sveti Sava je, utemeljujući Srpsku pravoslavnu crkvu, svoj narod učinio dostojnim čedom pravoslavne porodice Hrišćanstva.

„Država i crkva su se, vremenom, za naš narod stopile u jednu cjelinu, kao djelo preporađajućeg narodnog duha, koji je uspijevao da iznađe punu mjeru saglasja između ovozemaljskih vrijednosti i vječnih istina, koje je pripovijedala njegova crkva“, rekao je Radulović.
On je istakao da je Sveti Sava jedan od izabranih zastupnika i davalaca nade i ljubavi, koji je pleme svoje sklanjao od zavodljive slave zemaljske, čuvajući ga od privezanosti za prolazno.

„Sveti Sava je pastir koji znavaše – kad se izađe iz zidina tijela, iz života kratkog, zemaljskog, koji se u Pismu neprolaznom i ne naziva životom, već stranstvovanjem, besputicom kroz zemlju izgnanstva našega, i muke naše, kroz zemlju stradalja i plača – kako načiniti srce bogoljubivo od srca greholjubivog, srce čisto od srca slasti“, rekao je Radulović.

On je naglasio da lik Svetog Save, od Boga poslatog zaštitnika Srba, sija svetim životom kao vječno sunce.
Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić blagosiljao je, u ime njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, „Svetosavsku akademiju“, sa željom da Sveti Sava osvane na radost cijelog naroda, koji sjutra treba da se okupe na svetosavskoj svetoj liturgiji.

U okviru „Svetosavske akademije“ učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra izveli su dramski i recitatorski program, a nastupio je dječiji i hor Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“.
Sutra, 27. januara, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve biće služene svete liturgije, dok će se školama proslavljati školska slava „Sveti Sava“.
Svetosavskim balom, na kome će nastupiti beogradska glumica Ivana Žigon, u subotu, 3. februara, biće završena manifestacija „Svetosavska nedjelja“.

Organizator manifestacije, koja je počela 23. januara, je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Zvornik, Crkvena opština Zvornik i Dom omladine, dok je pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

(Srna)