„Alumina“ ekonomski sinonim Zvornika!

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

„Alumina“ ekonomski sinonim Zvornika!

Oslanjajući se na domaću pamet, „Alumina“ je za kratko vrijeme postala privredni gigant, generator razvoja i osvajanja svjetskog tržišta svojim novim proizvodima i, naravno, generator novog zapošljavanja

 

Piše:
Milorad Gutalj

Kompanija „Alumina“ postala je za kratko vrijeme ekonomski sinonim grada Zvornika, baš kao što su u istorijskom smislu sinonimi ovog grada srednjovjekovna tvrđava Đurđev grad i Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik.
Kao što je u duhovnom smlislu Crkva Svete Petke Trnove na Đurđev gradu, zaštitnica grada Zvornika, za kompaniju „Alumina“ može se reći da je ekonomska zaštitnica grada na Drini.
„Alumina“ je, oslanjajući se na domaću pamet, za kratko vrijeme postala privredni gigant, generator razvoja i osvajanja svjetskog tržišta svojim novim prioizvodima i, naravno, generator novog zapošljavanja.
Statistički podaci govore da, u ukupnom broju zaposlenih Zvorničana u privredi grada, svaki četvrti radi u kompaniji „Alumina“. Dakle, može se konstatovati da su Zvornik i „Alumina“ nerazdvojni i sudbinski dugoročno vezani. Jednom riječju, nezamislivi jedno bez drugog.

Hroničaru političkih zbivanja i ekonomskih prilika stvara se slika da uloga „Alumine“ u razvoju ovog kraja može biti kao bajka u kojoj svoje snove, planove, nadanja, naravno i strahove, što je sastavni dio života, ostvaruje oko 1.400 ljudi, koji radeći u ovom kolektivu doprinose da „Alumina“ bude još moćnija, snažnija i prepoznatljivija.
Naravno, „Alumina“ u svom razvojnom hodu nailazi na mnoštvo prepreka sa kojima se nose svi zaposleni u ovom kolektivu, ali, da budemo realni, najviši teret nose upravo oni kojima je povjereno upravljanje i rukovođenje ovim privrednim društvom.
Zašto baš oni? Odgovor je dat u rezultatima nastalim od prvog dana imenovanja upravljačke stukture „Alumine“, koja je koristeći vlastita poslovna iskustva i postojeći kadrovski potencijal ovog kolektiva upotrijebila i usmjerila domaću pamet u pravcu razvoja, pokazujući time da je oslanjanje na vlastite snage najbolji i najefikasniji dokaz apsolutnog poslovnog uspjeha.
Nosioci najviših funkcija upravljačkog potencijala, sa svojim saradnicima, gledali su naprijed, nisu stali na prvim preprekama, tražili su izlaz tamo gdje je najteže – u znanju. Upravo, u znanju koje je, uz istovremenu diverzifikaciju tradicionalnog proizvodnog programa, rezultiralo osvajanjem novih proizvoda, te obnavljanjem starih i pronalaženjem novih tršišta.
Poslovni uspjeh kompanije „Alumina“ može se prvenstveno pripisati najboljim kadrovskim rješenjima koja su vodila poslovnom uspjehu ovog kolektiva.
Da ne budemo suviše nepravedni, treba pomenuti te ljude koji su u najtežim trenucima stali na kormilo kolektiva i krenuli ka putu poslovnog uspjeha.

Prvi je bio Mile Matić, koji je vizionarski vodio „Aluminu“ u svjetski poslovni svijet, kao što je moreplovac uz pomoć zvijezda uspješno usmjeravao brod preko uzburkanog okeana, nestrahujući od nepoznatog.
Matić je upravljanje kolektivom predao Darku Lakiću koji je kratko ostao na toj funkciji zbog drugih poslovnih obaveza koje je imao.
Poslije Lakića, najvišu upravljačku funkciju u „Alumini“ preuzeo je Milorad Motika, koji je ranije obavljao poslove pomoćnika minstra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.
Motika je, sa svjim saradnicima, nastavio razvojni poslovni put „Alumine“ koji je rezultirao osvajanjem desetak novih proizvoda, izgradnjom novih pogona i zapošljavanjem novih radnika, a sve u cilju stvaranja nove i bolje budućnosti za zaposlene, za Grad Zvornik, regiju Birač i Republiku Srpsku.
Nemjerljiv doprinos u stvaranju poslovnog imidža kompanije u javnosti, svojim tekstovima o „Alumini“, dao je Mišo Lazarević, koji radi u Službi odnosa s javnošću ove kompanije.