U zvorničkom Domu zdravlja uspješno radi „Škola za trudnice“

ZVORNIK

U zvorničkom Domu zdravlja uspješno radi „Škola za trudnice“

I trećerotke dolaze u školu

Trudnice uče tehnike porođaja, o ishrani, higijeni…

Na inicijativu Snežane Maksimović-Ristanović,  ginekološko-akušerske sestre specijaliste u zvorničkom Domu zdravlja otvorena je Škola za trudnice u ovkiru koje se vrši edukacija mladih majki o porođaju, svojoj i ishrani novorođenčeta, higijeni i drugim pojedinosti veznima za ovaj period života trudnica i porodilja.

Škola je počela sa radom u junu prošle godine, a po riječima Snežane Maksimović-Ristanović interesovanje trudnica je veliko i njihove povratne informacije su redom pozitivne.

 – Do sada smo imali 101 trudnicu koja je prošla kroz našu školu. Procedura nalaže da dozvolu za dolazak na ove vidove edukacije potpisuju nadležni ginekolozi. Prvi put nam se javljaju trudnice od 26. do 28. nedjelje trudnoće i dolaze redovno do porođaja. Imamo dva termina sedmično po dva sata, a radimo u grupama po šest ili osam trudnica – priča Maksimović-Ristanović.

Ona dodaje da trudnice ne uče samo tehnike disanja i druge elemente korisne za porođaj već sve ono što je vezano za taj period života.

 – Pored higijene i ishrane u trudnoći veliku pažnju posvećujemo dojenju. Često se desi da i trećerotke zbog grešaka rano prestaju sa dojenjem te ih učimo kako da se to izbjegne, a zapravo njihova znatiželja i činjenica da ih treba edukovati o svim stvarima vezanim za porođaj je kod mene i probudila želju da otvorimo ovakvu školu – ističe Maksimović-Ristanović koja je dodala da je škola besplatna i da zbog toga imaju veliki odziv.

 – Ako polaznice pokažu interesovanje za teme koje nisu u mom domenu ja pozovem naše doktore Aleksandra Pažina, načelnika službe i Zoranu Davidović-Tošić koji povremeno rade doedukaciju trudnica i odgovaraju na sva njihova pitanja. Pored toga, dolaze i predavači iz Tuzle, Banjaluke, Doboja koji govore i o drugim temama, kao što su matične ćelije, ishrana majki tokom trudnoće i drugom – zaključila je Maksimović-Ristanović.

Škola u prostorijama Doma zdravlja

Škola za trudnice smještena je u prostorijama Konsultativno-specijalističe zaštite iz ginekologije Doma zdravlja u Zvorniku. Pored prostora menadžment ustanove obezbijedio je i klima uređaj, a donatori ostalu opremu.

Z.Kuljić