Borisav Pisić sportska legenda Zvornika

OSTALI SPORTOVI SPORT SPORT ZVORNIK

Sećanje na Borisava Pisića, prvog olimpijca iz Zvornika ne bledi

Legenda zvorničkog sporta i Crvene Zvezde

Mnogi Zvorničani za ime Borisava Pisića i za podatak da je on prvi i uz Aleksandra Kukolja jedini olimpijac iz njihovog grada su čuli kada je pre dve godine posthumno dobio povelju ,,Stanko Nikolić“ za doprinos u razvoju sporta. Jedan od najvećih sportista sa ovih prostora koji je proslavio jugoslovensku i srpsku atletiku kao takmičar, trener i funkcioner dobio je svoju spomen kuću u rodnom Roćeviću koju su nakon njegove smrti uredila njegova braća. U znak sećanja na svoga brata, njegove rezultate i značaja braća su na fasadi porodične kuće u Roćeviću postavili Borisavovu sliku sa nastupa na OI u Moskvi 1980. godine, potom grb „Crvene zvezde” i nabrojali najznačajnije uspehe.

Borisav Pisić je bio sprinter koji je trčao 110 meatra sa preponama te, najuzbudljiviju atletsku trku, na 100 metara, a tokom svoje dvadestogodišnje karijere isto toliko puta bio je prvak SFRJ, ostvario deseto vreme na OI u Moskvi 1980. godine, te nanizao brojne uspehe na univerzijadi, balkanskim i evropskim prvenstvima.

Svoje prve atletske korake Borisav je pravio sa svojom braćom pored rodne kuće u Roćeviću, gde je završio osnovnu školu, da bi ozbiljno bavljenje atletikom počelo kada je u drugom razredu srednje škole otišao u Sloveniju kod brata Vasa, gde je trenirao u „Olimpiji”.

 – Već tada se videlo da je ogroman potencijal. Na prvenstvu Slovenije je oborio rekor na 100 metara, podebio je tada čuvenog Mira Koculu sa vremenom 10,4 sekundi. Koculin trener nije mogao da veruje da je on izgubio. Ostala je upamćena anegdota da je on rekao da je Koculu video, a Pisića uopšte nije – priča Borisavov brat, Vasa, i dodaje da je nakon srednje škole upisao DIF i prešao da trenira u „Crvenoj Zvezdi”.

 – Pod trenerskim nadzorom profesora Aleksandra Marinkovića, Borisav ostvaruje i najveće sportske rezultate u karijeri, ujedno uspešno završavajući započete studije. Ostaće upamćen kao jedan od najtrofejinijih atletičara koji je 80 puta nastupao za reprezentaciju Jugoslavije. Bio je učesnik i polufinalista na OI u Moskvi 1980. godine sa 10-im rezultatom na 110 metara sa preponama. Na evropskom prvesntvu u Pragu 1978. godine bio je deveti, te još dva puta polufinalista na evropskim dvoranskim prvenstvima. Osvojio je bronzanu medalju na Univerzijadi u Rimu 1975. godine, te dve zlatne medalje na mediteranskim igrama u Alžiru i Splitu. Imao je i tri zlata i dva srebra sa balkanskih prvenstava, čak 20 puta je bio prvak jugoslavije na 110 metara, a četiri puta na 100, te pet puta u štafeti na 100 metara, te su ga zvali Zvezdinim kolekcionarom medalja – nabraja Pisićeva reultate brat Cvijan i dodaje da je Borisav obarao 17 puta jugoslovneski rekord, te da je rezultat iz Splita 13,85 bio rekord države čitavih 18 godina.

Prerano je otišao u legendu 2015. godine, ali će sigurno ostati upamćen po svojim delima i rezultatima koji ne blede.

– Borisav je, nažalost, umro od pušačkog karcinoma 2015. godine. Iako nikada nije pušio, te je slučajnost da dobije takav karcinom jedan naprema 1.000, to se, ipak, desilo te je šest meseci nakon dijagnostikovanja bolesti preminuo. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom Beogradu – kaže Vasa Pisić.

Uspesi sa „Crvenom Zvezdom”

 – Kao takmičar sa klubom je osvojio 11 titula ekipnog prvaka i 10 titula kupa Jugoslavije. Potom je bio kapiten kluba i reprezetnacije, pa generalni sekretar i sportski direktor kluba kada je AK „Crvena Zvezda” bila seniorski šampion Evrope – ističe njegov brat Vasa i dodaje da je obavljao i niz funkcija u Atletskom savezu te bio sudija i imao najveće zvanje „međunarodni atletski sudija”.

Jame za skok udalj i skok uvis

– Mi smo iza porodične kuće napravili jame za skok udalj, a potom i nešto primitivno za skok uvis sa najobičnijim motkama visokim do tri metra. Tu smo zajedno provodili vreme, a Borisav je tu stekao prve atletske veštine – ističe Cvijan.

 

Dobitnik brojnih nagrada

Za postignute vrhunske rezultate Pisić je nagrađen najvećim društvenim priznanjima: Ordenom zasluga za narod, Oktobarskom nagradom grada Beograda, Majskom nagradom, Zlatnim značkama AS Srbije, te za 40 godina suđenja, Plaketu organizacije Atletskih sudija, a posthumno je u Zvorniku dodeljena i Povelja „Stanko Nikolić”.