Poetskom večeri počela „Svetosavska nedjelja“

ZVORNIK

Poetskom večeri počela „Svetosavska nedjelja“

Književnom i muzičkom večeri  pod nazivom „Zvornički prozori duše“ večeras je u Domu omladine počela kulturno-zabavna manifestacija „Svetosavska nedjelja“. Zvorničkoj publici, prigodnim programom, predstavili su se pjesnikinja Radmila Đokić i učenici osnovnih i srednjih škola, kao i učenici Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina”.

 

Manifestaciju tradicionalno organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

 – Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj koju je pokrenulo društvo „Prosvjeta“ 1992. godine i koja nam traje 26 godina. Večeras su nastupili učenici osnovnih i srednjih škola kako bi oni pokazali svoje kulturno umijeće i upoznali se sa likom i djelom Svetog Save. Ovo je zapravo način da se odužimo Svetom Savi i njegovom ocu Stefanu Nemanji koji su trasirali put i stvorili srpsku državu te čitava naša kultura počiva na njihovim osnovama – rekao je Radoslav Perić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ iz Zvornika.

Pokrovitelj manifestacije je Gradska uprava Zvornik.

 – Mi tradicionalno pomažemo ovu manifestaciju koja ima sedmodnevni program. Sadržaji su raznovrsni, od dječijih predstava, preko muzičkih i poetskih večeri do Svečane akademije i Svetosavskog bala. U ime Gradske uprave želim da se zahvalim svima koji učestvuju u ovoj manifestaciji i tako doprinose njenom značaju – istakao je Milan Cvijetinović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

Pjesnikinja Radmila Đokić, koja je porijeklom iz Zvornika, nije kriva oduševljenje što učestvuje u ovakvoj manifestaciji.

 – Večeras sam ovdje sa svojima. Ovdje sam već treću godinu i svojim Zvorničanima sam čitala pjesme o ovome gradu i običajima, ljubavi. Ovakve manifestacije treba čuvati kako bi se sa njima očuvalo sjećanje i naša tradicija – rekla je Đokić.

Manifestacija „Svetosavska nedjelja“ će trajati do 3. februara. Sjutra će u 13 časova u Domu omladine  biti odigrana pozorišna predstava za djecu „Zvjezdano dijete“, u izvođenju Zvorničkog dramskog pozorišta,  a u 18 časova zakazan je koncert narodnih pjesama i igara KUD-a „Sveti Sava“.

Z.Kuljić