Novi „Egzitov“ festival: Maratonske žurke na Jahorini

REGION

Novi „Egzitov“ festival: Maratonske žurke na Jahorini

Najbolji veliki evropski festival „Egzit“, od 15. do 18. marta, na olimpijskoj Jahorini pokreće novi „Festival 84“ na koji dovodi neke od najaktuelnijih svjetskih zvijezda uz vodeća regionalna i domaća imena. Riječ je o formatu zimskog muzičkog festivala, koji su sve traženiji u Evropi, a sudeći po tempu prodaje ulaznica, već od prve godine „Festival 84“ biće i jedan od najvećih ovog tipa na svijetu, ističu organizatori. Ovakvi festivali poznati su po izuzetno energičnim žurkama u velikim montažnim šatorima, čiji kapaciteti mogu da nadmaše sportske dvorane. Listu učesnika „Festivala 84“ predvode britanske superzvijezde Sigma, poznati po megahitovima koji ne silaze sa radio-stanica i saradnji sa zvezdama kao što su Kanje Vest, Eli Gulding i Palome Fejt, dok oni sami predvode programe najvećih zimskih festivala zbog borderske himne Higher koju peva „Labrint“.

Na Jahorinu stiže i čuveni aktivistički kolektiv i velika londonska grupa „Ejžan dab faundejšn“, čiji je zvuk bio direktni uzor najvećoj balkanskoj grupi „Dubioza kolektiv“. Uz njih dolaze i apsolutni klupski hitmejkeri Mahmut Orhan, Burak Jeter, te ruski di-džej duo Filatov i Karas čiji hitovi broje milijardu pregleda na Jutjubu. Za tehno i haus maratone na planini biće zadužena lista koju predvodi slovenački otac tehno muzike Umek, te proslavljeni holandski di-džej mag Patris Baumel, ali i najtiražniji tehno duo na Balkanu, banjalučki tandem Mladen Tomić i Siniša Tamamović.

Regionalne rok zvijezde „Van Gog“ dolaze na Jahorinu da okupe publiku iz svih krajeva, a žestoko će biti i uz neprikosnovene repere kao što su „Bed kopi“, te Frenki, Kontra i Indigo, ali i trenutno najslušaniji mangupi „Helem nejse“. Na „Festival 84“ dolaze i najbolji predstavnici domaće muzičke scene, „After afer“, A Skico, Bilain, Blek esid „bek tu bek“ sa Vanyanom, Di-džej Soul, „Forest pipl“, Merakun, Mr. Mehikano, Said5, Vudi, Vorda, Zli Džej i mnogi drugi.

Festival će biti održan na više lokacija u okviru Olimpijskog centra Jahorina.

Program festivala se kreira po formuli 2+2 korišćenoj i za izrazito uspješni festival „Sea star“ u Umagu.
Tako će prvi dan festivala imati večernju žurku zagrijavanja, a naredna dva biće otvorena u punom kapacitetu i u toku dana na ski-stazi i tokom noći u montažnom objektu na terenima ispred Hotela „Bistrica“, ali i na drugim zatvorenim lokacijama, kako u hotelu, tako i u drugim lokalima. Posljednji dan biće rezervisan za žurku zatvaranja, sa kojom će ujedno i zvanično biti zatvorena zimska sezona u Olimpijskom centru Jahorina.

(www.rts.rs)