Bahati vozači izbegavaju crveno svetlo pa ugrožavaju život dece

ZVORNIK

Stanarima ZEV „Obala“ odbijen zahtev za postavljenjem „ležećih“ policajaca

Bahati vozači izbegavaju crveno svetlo pa ugrožavaju život dece

Izvor: Euroblic, Rade Jokić

Stanarima ZEV „Obala“ u ulici Svetog Save u Zvorniku, pored magistralnog puta, odbijen je kao neosnovan zahtev za postavljanjem „ležećih“ policajaca, kako bi decu zaštitili od neodgovornih vozača koji zaobilazeći crveno svetlo na semaforu prolaze velikom brzinom ispred same zgrade. Nadležni su u prvi mah istakli da bi postavljanje barijera bilo opravdano, a potom zahtev ocenili kao neosnovan.

Mario Dragić, jedan od stanara zgrade, kaže da je samo sreća u nekoliko slučajeva spasla decu od bahatih vozača.

 – Ispred naše zgrade nalazi se semafor, pa neodgovorni vozači da bi izbegli crveno svetlo ulete u prostor između parkinga i naše zgrade i voze što brže da se što pre uključe na magistralni put. Nekoliko puta je bog ili sreće spasla decu, a svi se naježimo kada čujemo škripu kočnica – priča Dragić i dodaje da su se više puta obraćali nadležnima.

 – Imamo odličnu saradnju sa Gradskom upravom, odnosno sa gradonačelnikom i njegovim zamenikom koja su nam pomogli da uredimo igralište i realizujemo druge projekte, ali je Stambeno komunalno odeljenje naš zahtev za rešavanjem ove situacije ocenila kao neosnovan. Prvo smo tražili da postavimo dve rampe kako bi sprečili bahate vozače da izbegavaju semafor, gde interval crvenog svetla ne traje duže od 30 sekundi. Zahtev je odbijen jer Putevi RS ne bi dozvolili rampe. Potom smo se ponovo obratili i uz razgovor sa  Savetom za bezbednost saobraćaja Zvornik su nam odgovorili da postavimo tri ležeća policajca, što smi mi i prihvatili – priča Dragić i dodaje da je tek tada usledio šok.

 – Kada smo zatražili sprovođenje u delo toga plana dobili smo dogovor da je naš zahtev neosnovan – ističe Dragić.

O ovom problemu je javno govorio i odbornik Gradske skupštine Nebojša Galić koji je dva puta postavljao pitanje kada će ovaj problem biti rešen.

 – Oba puta sam dobio odgovor kao i stanari. Prvo da su ležeći policajci dobro rešenje, a kada sam zatražio da se oni postave do decembra prošle godine, dobio sam odgovor da je zahtev neosnovan – priča Galić.

dav

Ono što čini dodatni problem ovi stanarima jeste činjenica se interval zelenog svetla za pešake podudara sa zelenim svetlom za skretanje u grad što, kada su kamioni u centralnim trakama, ugrožava pešake jer ih vozači koji skreću u grad ne vide.