Zvorničani stekli pozitivna iskustva u Severnoj Koreji

OSTALI SPORTOVI REGION SPORT ZVORNIK

Zvorničani stekli pozitivna iskustva u Severnoj Koreji

Kusmuk: U korejskom sportu vlada profesionalizam

Malo ko danas nije čuo za Severnu Koreju i to uglavnom po oštroj retorici sa SAD-om oko nuklearnog naoružanja, a retki koji tamo borave donose drugačiju sliku ove azijske zemlje. Pre nekoliko meseci, boraveći na Svetskom prvenstvu u tekvondou, četvorica Zvorničana boravila su u glavnom gradu ove zemlje, Pjongjangu. Osim besprekorne discipline i uređenosti na svakom koraku Miljan Ćosić, Srđan Draškić i Boris Kusmuk, zajedno sa predsednikom kluba „Srpski Soko“ i trenerom Duškom Kusmukom uverili su se u odlične uslove za bavljenje ovim sportom u Severnoj Koreji.

 – To je zemlja u kojoj je tekvondo nacionalni sport. Proputovao sam skoro svu Evropu, ali ovakav sportski centar, nisam vidio. Svaki sport ima svoju dvoranu gde se boravi kao u internatu, trenira i takmiči. U zemlji inače vlada veliki profesionalizam pa tako i u sportu, od Muzeja sporta u kojem je preuzeta zastava Svetskog prvenstva do dvorane gde smo se takmičili i koja je svaki dan bila puna sve je bilo savršeno – priča Kusmuk koji je posebno bio oduševljen dočekom.

 – Mogli smo primetiti opuštenost, veselje kod ljudi, ali i besprekornu disciplinu u svim elementima življenja. Koliki profesionalizam vlada kod tog naroda može se videti kroz podatak da su nas predstavnici države ispratili sa aerodroma u Sofiji, ali smo isto tako dočekani i na aerodromu u Pjongjangu gde nam je priređena dobrodošlica. To se ponovilo i na povratku – istakao je Kusmuk i dodao da su poseban utisak na njih ostavili Ratni muzej i Mauzolej u kome je sahranjeni „otac nacije“ Kim Il Sung.

 – Mauzolej je nešto što se teško može opisati. Pri ulazu svaki posetilac mora da se dezinfikuje. Ništa se ne može uneti, a ne može se fotografisati. Prikazan nam je film o njihovim predsednicima, kako su živeli, kao i voz, te automobili kojima su se vozili – dodao je Kusmuk.

Posebnu pažnju svakog posetioca Pjnogjanga privuku čiste ulice i urednost ljudi na njima.

 – Sve ulice su besprekorno čiste, a svaki građanin nosi značku sa likom bivših predsednika i na svakom koraku se može osetiti da vlada kult ličnosti bivših predsednika, ali i sadašnjeg lidera Kim Džong Una.  Što se tiče ponašanja na ulici, narod se normalno kreće, ali uvek u odelima i obavezno sa crvenom kravatom. Čak smo primetili da su ljudi, koji su oko našeg hotela okopavali cveće, u odelu i sa kravatom. Poseban utisak na nas je ostavio i veoma lepo uređen metro – priseća se Kusmuk.

 

Uvek uz pratnju vodiča

Kusmuk kaže da su po dolasku na aerodrom odmah dobili vodiča, koji je stalno bio sa njima.

 – Bili smo smešteni u dva hotela u Sportskom centru gde borave njihovi sportisti. Nismo bili u karantinu, ali ipak nam nije bilo dozvoljeno da izlazimo u svako doba iz hotela, već samo sa vodičem i to na mesta koja su oni želeli da nam pokažu – navodi Kusmuk.

Na grobu osnivača tekvondoa

Kusmuk kaže da je njihova ekipa posetila grob osnivača tekvondoa generala Čoi Hon Hua.

– On je sahranjen u aleji gde se sahranjuju najeminentnije ličnosti Severne Koreje. Tu običan građanin ne može ući već samo najavljene delegacije, što govori o poštovanju prema njemu i ovom sportu – rekao je Kusmuk.

(EuroBlic)