Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH

REGION

Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH

Ruska Federacija obustavila je uvoz jabuka iz Bosne iz Hercegovine zbog sumnje u reeksport. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio da je Ruska Federacija zabranila uvoz jabuka iz BiH, navodeći da je to radila jedna kompanija iz Bijeljine, a sertifikat za sporne jabuke je izdala fitosanitarna inspekcija u Brčkom.

– Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju – rekao je Šarović u izjavi Srni, a prenosi BN TV.

– Naložio sam Upravi za zaštitu zdravlja bilja da o ovom slučaju obavijesti nadležna ministarstva Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i zatražio od nadležnih institucija da preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio – rekao je Šarović.

On je naveo da ovaj slučaj ukazuje na kršenje sporazuma i potpisanog protokola sa Ruskom Federacijom s obzirom na ozbiljnu sumnju u zloupotrebu zbog čega će biti obaviješteni i drugi nadležni kontrolni organi.
– O daljim aktivnostima koje će preduzeti nadležne institucije blagovremeno ćemo obavijestiti javnost narednih dana. Zatražićemo i razgovore sa ruskom stranom kako bi otklonili i ponovo uspostavili izvoz u Rusku Federaciju –  dodao je Šarović, dodajući  da bi se mogao ponovo nastaviti izvoz jabuka u Rusku Federaciju neophodno je da se pokažu jasne i kredibilne mjere na svim nivoima.

(www.rtvbn.com)