Putin otkrio zavjeru: Srbiji prijeti serija atentata!

SVIJET

Putin otkrio zavjeru: Srbiji prijeti serija atentata

Iz Moskve je još 27. decembra stigao dopis u kome se upozorava da britanski i američki agenti spremaju haos u Srbiji. Strahuje se da je ubistvo Olivera Ivanovića samo početak…

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) još prije tri nedjelje upozorila je da Srbiji prijeti serija političkih atentata, koja ima za cilj da izazove potpunu destabilizaciju zemlje. FSB tvrdi da iza svega stoje britanski i američki obavještajci!

Kako se saznaje, iz Moskve je 27. decembra srpskim vlastima stigao strogo povjerljivi dopis u kome se navodi da britanski i američki agenti spremaju veliko zlo u Srbiji. U tom dokumentu, kažu izvori, piše da agenti MI6 i CIA već izvjesno vrijeme imaju kontakte sa opasnim kriminalcima na Kosovu, ali i šire u regionu. Stručnjaci zbog ovoga strahuju da je ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića samo početak specijalne operacije izazivanja haosa u Srbiji!

Albanci miniraju istragu

Prema riječima izvora, koji su imali uvid u povjerljiv dopis FSB, ruski obavještajci tvrde da su presreli komunikaciju i zabilježili sastanke stranih agenata s određenim kriminalcima.

Vlasnik auta iz koga je pucano bio pokojni Srbin iz Austrije!

Besim Hoti, zamjenik direktora kosovske policije, kaže da su započeli “drugu fazu” istrage Ivanovićevog ubistva. Uzeti su snimci sa sigurnosnih kamera na kući ispred koje je Ivanović ubijen, obavljeni su razgovori sa svjedocima, a neke informacije dobijene su putem zaštićene komunikacije, povjerljivih telefonskih razgovora i mejlova.

U dosadašnjoj istrazi identifikovan je vlasnik zapaljenog automobila opel astra, ali njegov identitet nije saopšten. Kako saznaje Informer, prvi vlasnik astre je Srbin iz Austrije koji je mrtav već više od deset godina. On je kola kupio devedesetih godina, da bi automobil zatim 2000. godine prodao zasad nepoznatoj osobi.

– Dopis je stigao 27. decembra i u njemu Rusi navode da su dokumentovali niz tajnih razgovora i sastanaka američkih i britanskih agenata sa opasnim mafijašima i pojedinim albanskim političarima sa Kosova. Njihov cilj je da se organizuje serija političkih atentata koji bi izazvali strah i potpuni haos među Srbima u pokrajini, ali i u Srbiji. Zato se strahuje da je ubistvo Ivanovića na Kosovu, na teritoriji koju srpska policija ne kontroliše, samo uvod u likvidacije koje će tek uslijediti – prenosi Informerov izvor.

Niko u vrhu države nije juče želio zvanično da komentariše ova saznanja, ali je nezvanično na više adresa potvrđeno da je dokument ruskog FSB stigao. Na drugoj strani, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan nema dilemu da je umiješanost stranih agentura u ubistvo Ivanovića “više nego moguća opcija”.

– Organizacija atentata pokazuje da su izvršioci jako stručni i da su raspolagali detaljnim obavještajnim informacijama i analitikom. To ukazuje na mogućnost da su umiješane strane službe. Uostalom, ruski obavještajci su uvijek davali precizne i tačne informacije, pa im i sada treba vjerovati – naglašava Karan.

Direktor policije Srbije Vladimir Rebić juče je razgovarao sa predstavnicima Euleksa i insistirao na hitnom uključivanju Srbije u istragu ubistva Ivanovića.

– Očekujemo da uviđaj bude izvršen na profesionalnom nivou, jer bi u suprotnom istraga bila otežana. Insistiramo da Euleks u najkraćem roku uključi organe Srbije u istragu, što bi omogućilo da počinioci ovog teškog krivičnog djela budu što prije privedeni zakonu – ističe Rebić.

Abelard Tahiri, “kosovski ministar pravde”, međutim, tvrdi da nije primljen zahtjev Beograda da bude uključen u istragu, “niti tome ima mjesta”.

– Kosovske institucije nisu dobile nikakav zahtjev ni od srpske vlade ni od bilo koga drugog u vezi s uključenjem u istragu slučaja ubistva Ivanovića… – tvrdi Tahiri.

Srbija neće odustati

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ističe da je rasvjetljavanje ubistva Ivanovića najvažniji nacionalni i državni zadatak.

– Mi ne molimo nikog da učestvujemo u istrazi, već zahtijevamo da se našim organima dostave svi podaci. Ukoliko predstavnici međunarodne zajednice nisu u stanju to da urade, ako ne mogu da sprovedu istragu, onda neka čitav slučaj prepuste nama. Naši organi spremni su da odmah urade svoj posao. Riječ je o strašnom zločinu! Kad doživite da usred bijela dana u centru grada bude ubijen političar, onda morate da budete uznemireni – poručuje Vulin.

Izvor: kremlin.rs/ informer.rs/rtrs