Plivanje za Bogojavljenski krst

REGIJA BIRAČ ZANIMLJIVOSTI ZVORNIK

Plivanje za Bogojavljenski krst

U organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Sveti Stefan-Zvornik, te Gradske uprave i Rafting kluba „Eko Drina“, u petak 19. januara, na praznik Bogojavljenje, na Zvorničkom jezeru će biti održano sedmo po redu plivanje za Bogojavljenski krst.

Prije plivanja u 8 časova u crkvi Svetog arhiđakona Stefana na Mlađevcu biće služena sveta liturgija i osvještenje bogojavljenske vode. U 12 časova na prostoru Rafting kluba na Zvorničkom jezeru biće upriličeno blagosiljanje plivača, a nakon toga i plivanje za Časni krst.

Organizatori pozivaju sve koji žele da plivaju za Bogojavljenski krst da se prijave na vrijeme, u Sabornom hramu u Zvorniku ili crkvi Svetog Arhiđakona Stefana na Svetom Stefanu.

Do krsta doplivala i djevojka

Plivanje za Bogojavljenski krst po prvi put je u Zvorniku organizovano 2012. godine kada je do Časnog krsta prvi doplivao Đorđe Vukmirović iz Loznice. Naredne dvije godine do krsta je prvi doplivao Aleksandar Kojić iz Zvornika, a 2015. godine Radomir Krstić iz Tabanaca.

Neđo Rebić iz Vlasenice je bio pobjednik u plivanju za Bogojavljenski krst 2016. godine, da bi prošle godine Časni krst osvojila Milana Mijatović iz Čelopeka. Prije 2012. godine, Zvorničani su učestvovali u plivanju za Bogojavljenski krst u Malom Zvorniku.

O Bogojavljenju

„Kad je Jovan pogružavao Hrista u vode rijeke Jordana, čuo se s nebesa glas Boga Oca: „Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji”. U Jordanu je stajalo drugo Lice Svete Trojice, Sin Božji, kao Bogočovjek, a nad Sinom Božijim lebdio je Duh Sveti u obliku svjetlosnoga goluba. To je bilo Bogojavljenje. Tu se javno otkrio Bog kao Otac, Sin i Duh Sveti, kao Sveta Trojica. Bog se javio i vaseljenu prosvetio. Bogojavljenje se praznuje 6. januara po starom kalendaru (19. januara po novom). Na taj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tijela. Ta bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga”. (Izvor:SPC)