Kasina postaje gradska kuća, biblioteka i muzej na novoj lokaciji?

REGIJA BIRAČ ZANIMLJIVOSTI ZVORNIK

Kasina postaje gradska kuća, biblioteka i muzej na novoj lokaciji?

Jedan od najreprezentativnijih objekata u Zvorniku, zgrada Kasine mogla bi postati gradska kuća za različite svečanosti i prijeme. Naime, Gradska uprava planira kupovinu novog prostora za smještaj Narodne biblioteke, te prostorije za muzejsku zbirku koja je trenutno pod istim krovom u objektu Kasine u centru grada.

 – Ideja nam je da Narodna biblioteka dobije novi funkcionalan prostor, te da obezbijedimo prostor za muzej jer se muzejska zbirka nalazi pod istim krovom i nema dovoljno prostora da se svi ti predmeti izlože. Na ovaj način bi obje institucije imale odvojene prostore za svoj rad – kaže Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvronika.

On je dodao da bi u slučaju sprovođenja ovog projekta zgrada Kasine postala gradska kuća.

 – Kasina bi, ukoliko postane gradska kuća, bila namjenski prostor za prijeme i druge svečanosti koje organizuje Gradska uprava  – zaključio je Ivanović i dodao da su sve ideje još uvijek u opticaju te da o svemu nije donijeta konačna odluka.

Direktorica Narodne biblioteke Nega Stjepanović kaže da su oni prije za ulaganje u postojeći objekat.

 – Mi smo u proteklih nekoliko godina uz pomoć lokalne zajednice, ali i brojne vlastite projekte uspjeli da uredimo objekat Kasine. Kada bi uredili i potkrovlje i suteren, onda bi ovo bio sasvim uređen objekat u kome ima dovoljno mjesta i za biblioteku i za muzejsku zbirku – kaže Stjepanović.

Kasina prvobitno bila oficirski dom

Objekat Kasine je sagrađen 1910. godine, a prvobitno je služio kao oficirski dom austrijskim vojnicima u Zvorniku, nakon čega je imao različite namjene sve dok u njega nije preseljena biblioteka.