ATENTAT NA OLIVERA IVANOVIĆA Ubijen sa pet metaka iz zasede, preminuo na licu mesta

REGION

ATENTAT NA OLIVERA IVANOVIĆA Ubijen sa pet metaka iz zasede, preminuo na licu mesta

Nepoznati napadači upucali su Olivera Ivanovića jutros u Kosovskoj Mitrovici, a on je ubrzo podlegao povredama, potvrđeno je “Blicu”.

Lider Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros oko 8.15 časova dogodila u Kosovskoj Mitrovici.

13.30 – Mogerini: Važno da situacija ostane mirna

ŠŠefica EU diplomatije Federika Mogerini je povodom ubistva Olivera Ivanovića razgovarala sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem. Ona je poručila da je važno da situacija ostane mirna i ponudila pomoć EU u cilju privođenja pravdi počinioca ovog zločina.

13.25 – Index.hr iz minuta u minut o ubistvu Ivanovića

Hrvatski portal Index je jedan od retkih regionalnih medija, ako ne i jedini, koji iz minuta u minut prenosi razvoj događaja nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Portal se uglavnom poziva na izveštaje srpskih medija o ovom događaju. Index prenosi i da je Ivanović ubijen s leđa iz automobila u pokretu.

13.19 – Marković: Ubistvo Ivanovića teroristički akt

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića teroristički akt koji za cilj ima destabilizaciju KiM.

13.15 – Vučić: Za Srbiju, ovo je teroristički akt

“Za državu Srbiju ovo je teroristički akt”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon održane hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Vučić je rekao da već danas očekuje da Tužilaštvo pokrene istragu.

13.10 – OEBS: Odvratan čin, duboko uznemirujuć

Šef Misije OEBS na Kosovu ambasador Jan Bratu izjavio je danas da je šokiran i veoma žalostan povodom ubistva Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici, objavila jer ta organizacija na Fejsbuku.

12.58 – Ljajić kroz suze o Ivanoviću

Ispada da je bio sigurniji u zatvoru, nego na slobodi – rekao je ministar turizma i trgovine Srbije Rasim Ljajić govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića koje se dogodilo jutros.

12.50 – Odalović: Crni dan, pre tri godine ubijen je i Dimitrije Janićijević

Ubijen je jedan od najboljih među nama koji se borimo za Srbe na KiM, kaže generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović i dodaje da je današnji dan, 16. januar, “crni dan” kada je u pitanju bezbednost Srba na KiM, jer je na taj dan pre tri godine ubijen Dimitrije Janićijević i pre dvadeset godina pokušan atentat na rektora Radivoja Papovića.

12.40 – Hitna sednica, uskoro obraćanje Vučića

U toku je hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koju je sazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

12.35 Haradinaj: Ne prihvatamo logiku obračuna krivičnim delima

“Ubistvo Olivera Ivanović pod nejasnim okolnostima i nepoznatim motivima je kriminalno delo i kažnjivo! Naše institucije će učiniti sve što je u njihovoj moći da se rasvetli ovo ubistvo i nikada neće prihvatiti logiku obračuna krivičnim delima za političke svrhe od strane bilo koga!” poručio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Šta je rekao o odluci beogradske delegacije da prekine dijalog zbog Ivanovićevog ubistva.

12.21 – Rada Trajković: Težak dan za sve Srbe na Kosovu

Bivša poslanica u skupštini KiM Rada Trajković rekla je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da je za sve Srbe na Kosovu danas težak dan. “Kada u društvu nemate dijalog, sučeljavanja, argumentovanih razgovora, onda imate povratak na devedesete godine. Ovo je za sve nas Srbe na Kosovu težak dan. Izgubili smo jednog od vodećih lidera”, rekla je Trajković.