Đoković opet na meti engleskih medija

OSTALI SPORTOVI REGION SPORT SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Đoković opet na meti engleskih medija

Tražio povećanje zarade manje rangiranim teniserima, Englezi na svoj način prenijeli vijest

Jedan od najposjećenijih srpskih sajtova www.blic.rs prenio je informaciju da je Novak Đoković opet na meti engleskih medija. Uz konstataciju da će Đoković na Australijan openu odigrati prvi meč poslije šestomjesečne pauze, navodi se da engleski mediji „kad god mogu, a pred veliki turnir, kakav grend slem u Melburnu svakako jeste, javnost na Ostrvu nađe način da „oplete” po Noletu”.

 – Slučajno ili ne, ovaj put je „Dejli Mejl” tekst naslovio time kako je „Đoković u karijeri zaradio 100 miliona evra i traži još novca”. Istina je daleko od toga…

Britanski list je prenio da je najbolji srpski teniser, navodno, tražio da se povećaju nagradni fondovi na turnirima i da je zatražio da sastanak napuste svi čelnici Tura i Australijan opena, kako bi igrači ostali sami i onda je održao dugačak govor.

Ali, Novak nije tražio povećanje nagrada kako bi profitirali najbolji, već upravo oni lošije rangirani.

Kao predsjednik Savjeta igrača na ATP turu, Đoković ima obavezu i odgovornost da pomogne svim teniserima, a naročito onim niže rangiranim koji se suočavaju sa mnogobrojnim izazovima tokom karijere. Njegova obaveza je da doprinese poboljšanju i promjenama u tenisu, kako u oblasti rasporeda turnira, kalendaru, tako i kada je riječ o sistemu takmičenja i finansijama. Najveći izazov je da tenis postane dugoročno održivim sportom sa što je moguće više igrača. Upravo je ovo bio jedan od razloga za sastanak održan u Melburnu, gdje je Novak u ime Savjeta govorio o mogućim načinima pomoći niže rangiranim igračima, kao i o načinu unapređenja cjelokupnog sistema.

 – Samo igrači iz samog vrha imaju dobre uslove, dok su ostali uglavnom nezadovoljni i to je nešto čega su svi svjesni. Kao predsjednik Savjeta igrača, Novak je predložio način na koji trenutna situacija može biti riješena i unaprijeđena. Ono što je neophodno jeste da se svi igrači ujedine, oforme sindikat i počnu više da govore o svojim pravima – otkriva izvor blizak igračima koji su prisustvovali sastanku.

Ovim potezom, Novak je pruzeo određeni rizik, jer je nesebično stupio u prvi plan, međutim, svi niže rangirani igrači su mu veoma zahvalni na ovom gestu pošto je ovo direktna borba za njih.

Top 20 igrača ima sve što im je potrebno, ali onima od pedesete pozicije i niže rangiranima nije nimalo lako. Mnogi od njih su na ivici da odustanu od tenisa i od karijera zbog nedostatka finansijskih sredstava neophodnih za plaćanje putovanja, trenera, osoblja i drugih troškova. Sredstva nisu podijeljena na najadekvatniji način. Prvih 10 igrača dobija najviše novca, a to je ono što Novak želi da promijeni na bolje i da pruži šansu za što više igrača, kako bi napravili nešto dobro.

www.blic.rs