Predavanje za zvorničke pčelare

ZVORNIK

Prošla godina najlošija za pčelarstvo

Prinosi meda i drugih pčelinjih prozivoda prošle godine bili su najlošiji na području Zvornika gledajući posljednjih nekoliko godina. Predsjednik Udruženja pčelara „Bagrem“ Radovan Stevanović kaže da je stanje zdravlja pčelinjih drušatava na teritoriji Zvornika trenutno dobro, ali je prošle godine zabilježen jedan slučaj kada se moralo popaliti nekoliko pčelinjih društava, jer ih je napala bolest, tzv. „američka trulež“.
– To se dogodilo kod onih koji nisu vodili dovoljno računa o svojim košnicama –  rekao je Stevanović, čije Udruženje je organziovalo predavanje za zvorničke pčelare na temu „Radovi na pčelinjaku po mjesecima“, koje je održao profesor banjalučkog Univerziteta Goran Mirjanić.

 – Pčelari su imali priliku da dobiju validne informacije u vezi sa prihranom pčelinjih društava tamo gdje je to potrebno – rekao je Mirjanić.

Zvorničko Udruženje „Bagrem“ broji 110 članova koji imaju do 15.000 košnica.

 – Gradska uprava Zvornik subvencioniše naš rad, odnosno izdvaja 7 KM za one pčelare koji imaju od 20 do 50 registrovanih košnica – istakao je Stevanović i dodao da je predavanje imalo za cilj da pomogne pčelarima kako bi ostvarili što bolje prinose meda i izbjegli gubitke na pčelinjim društvima.