U Zvorniku održana Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

U Zvorniku održana Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske

Povodom Dana Republike Srpske, Mistrarstvo prosvjete i kulture, Republički pedagoški zavod i Grad Zvornik organizovali su Svečanu akademiju i izložbu likovnih radova na temu „Republici Srpskoj za 26-i rođendan“. Akademiju su pripremili učenici i profesori zvorničkih osnovnih i srednjih škola sa svojim nastavnicima. Obraćajući se prisutnima ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da je potrebno prenošenje na mlade određenih sjećanja na one ljude koji su uložili svoje živote u stvaranju Republike Srpske da bi mi uživali u ovome što danas imamo.
– Tokom rata za stavranje Republike Srpske stradalo je oko 30.000 ljudi, vojnika i civila, odnosno ugradilo svoje živote u temelje Srpske, da bi mi mogli da pišemo, gradimo i stvaramo za buduće generacije na ovim prostorima – rekao je Malešević.
On je pročitao strofu pjesme Ljubivoja Ršumovića koja kaže „Domovina se brani ljepotom i čašću i znanjem, domovina se brani životom i lijepim vaspitanjem“.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović je, u okviru Svečane akademije, otvorio izložbu likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpkse.
Ističući da Republički pedagoški zavod svake godine učestvuje u obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske, Damjanović je rekao da ovaj zavod nastoji da Dan Srpske obilježava svake godine u nekoj drugoj lokalnoj zajednici Srpske.
On je naglasio da je na raspisani konkurs Republičkog pedagoškog zavoda za literarne i likovne radove za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Republici Srpskoj za 26. rođendan“ pristiglo dosta radova.
– Na konkurs za literarne radove pristiglo je 650 radova iz 160 škola, dok je likovnih radova bilo 3.300 iz 170 škola – podsjetio je Damjanović.
Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da je jako bitno da se osjećaj prema Republici Srpskoj razvija kod naših najmlađih, dodavši da je današnja izložba likovnih radova prilika da se vidi kako oni na umjetnički način doživljavaju svoju domovinu. Direktorica SŠC „Petar Kočić“ Biljana Pisić istakla je zadovoljstvo što su dobili priliku da organizjuju ovakvu akademiju u Zvorniku.

 – Ponosno smo što je naš grad ove godine bio domaćin najznačajnije manifestacije za sve obrazovne ustanove u Republici Srpskoj – rekla je Pisić.

Učenica četvrtog razreda gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja Gordana Markov, koja je osvojila prvo mjesto u konkurenciji srednjih škola iz literarnog rada, rekla je da joj je zaista velika čast da je njen rad proglašen najboljim. Ističući da je svom literarnom sastavu dala naslov „Tri tvoje boje“, Markov je rekla da je inspiracija za njen rad došla spontano i da je u njemu opisala grad Trebinje i sve druge krajeve Republike Srpske, koju neizmjerno voli.
Prvo mjesto u konkuranciji srednjih škola u likovnim radovima osvojio je Ivan Samardžić učenik četvrtog razreda Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ iz Bileće.
Prvo mjesto u konkurenciji osnovnih škola iz literarnog rada osvojila je učenica četvrtog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Bratunca Anastasija Rankić, dok je prvo mjesto u konkurenciji učenika osnovnih škola iz likovnih radova osvojio učenik devetog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Banjaluke Darko Zagorac.