Zvorničanka Valentina Šakotić uspešna fudbalerka i policajac

INTERVJU MALI ZVORNIK ZVORNIK
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: GalerijaSakotic not found

Zvorničanka Valentina Šakotić uspešna fudbalerka i policajac

 

Šakotić: Uz razumevanje nadležnih i veliki trud sve stižem

Baviti se profesionalno na dva polja, biti ispunjen i uspešan na svakom od njih malo kome polazi za rukom, ali za dvadesetjednogodišnju Zvorničanku Valentinu Šakotić to je ustaljeni način života. One je uspešna fudbalerka ŽFK „Radnik Bumerang” iz Bijeljine i reprezentativka Bosne i Hercegovine, ali i uspešan radnik MUP-a, odnosno policijske stanice Kozluk. Da bi stigla da obavlja oba posla, kaže, ima mnogo odricanja, ali ništa ne bi postigla bez razumevanja nadležnih u policiji, ali i fudbalskom klubu.

 – Veoma je naporno uskladiti obe obaveze, ali mi je zato privatni život u drugom planu. Zaista imam sreću da me razumeju i komandir i kolege, što se tiče smena i raporeda u Policijskoj stanici Kozluk, ali i načelnika PU Zvornik i ministarstva. Četiri ili pet puta sedmično putujem na trening u Bijeljinu, a kada ne stignem zbog obaveza onda taj dan radim individualne treninge, tako da me razumeju i u klubu  – kaže Valentina i dodaje da oba posla voli jednako i da je samo to recept za uspeh i uspešan završetak svih obaveza.

Ona se posebno zahvalila ministru, odnosno uopšte Ministarstvu unutrašnjih poslova RS koji joj izlaze u susret kada igra za reprezentaciju BiH te mora duže biti odsutna, ali joj to, kako kaže, daje podstrek da igra bolje i na taj način najbolje predstavi MUP RS u svetu. Najveće uspehe u fudbalskoj karijeri Valentina je ostvarila prošle godine kada je sa ŽFK „Radnik Bumerang” osvojila Kup Republike Srpske i igrala finale Kup-a BiH, te kada su sa reprezentacijom pobedili Kazahstan.

 – Fudbalom sam počela da se bavim sa 15 godina u FK „Napredak” iz Donjeg Šepka igrajući sa dečacima. Posle šest meseci dobila sam poziv da pređem u Radnik, potom u reprezentaciju – priča Šakotić i dodaje da je kod nas ženski fudbal marginalizovan.

 – To se najbolje videlo kad samo došle u Englesku gde su nas navijači čekali, čim smo izašli iz autobusa, da im damo autograme, a utakmicu je pratilo 12.000 navijača uz neizostavno navijanje. Mnogi ne vide lepotu ženskog fudbala koji liči na muški iz nekih sedamdesetih ili osamdesetih godina. Ima driblinga, dodavanja, što današnji muški fudbal koji se zasniva isključivo na fizičkoj snazi i linijskom pristupu igri, definitvno nema – ističe Šakotić i dodaje da je imala ponuda da ostane u Zvorniku i vodi ženski fudbalski klub.

 – Za sada su mi planovi vezani za Radnik i reprezentaciju, gde treba da se ustalim i uđem među prvih 11, a posle ćemo videti – navodi Šekotić i dodaje da je za njene uspehe najznačajnija podrška porodice, a pogotovu oca koji je takođe policajac.

 – Od njega sam naučila šta je policijski posao. On se puno žrtvovao da bih ja uspela i često iz noćne smene vozio nas pet ili šest devojčica na treninge u Bijeljinu jer ja nisam imala položen vozački ispit – kaže Šakotić koja je uspešna i u svom policijskom poslu gde je već imala učešće u racijama, lišvanju slobode i drugim policijskim zadacima.

Kaže da je i na akademiji u Banjaluci i u svojoj stanici uvek redovna na terminima rezervisanim za sportske aktivnosti.

 – Prvo se svi začude otkud ja tu, a onda me posle svi zovu da obavezno dođem i igram sa njima  – kroz smeh priča Šakotić i dodaje da je sa pretpostavljenima imala odličnu saradnju i na akademiji kada je morala da nastupa za svoj klub iz Bijeljine.