Zvornik stalno bilježi povećanje broja radnika

ZVORNIK
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: Galerija3 not found

U Zvorniku broj zaposlenih za šest godina povećan za 2.000

„Alumina” nosilac razvoja i zapošljavanja

Zvornik jedinstven po omjeru izvoza i uvoza

Broj zaposlenih radnika u Zvorniku povećan je u posljednjih šest godina za skoro 2.000, odnosno od nekadašnjih 7.800 radnika koliko ih je bilo 2011. godine, sada ih je zaposleno više od 9.800. Ovakvi rezultati u zapošljavanju rezultat su oporavka najvećeg zvorničkog kolektiva„Alumine”, zbog koje je u ovaj grad preseljena i fabrika švajcarske kompanije „Zeohem”, te pokretanje proizvodnje u „Žitoprometu” i povećanju broja radnika u „Studen promu”, ali i projektima zapošljavanja preko Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske jer je na ovaj način u posljednje tri godine posao dobilo oko 380 radnika. Po riječima Milana Cvijetinovića, načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti samo je „Alumina” zaposlila preko 400 novih radnika, a „Žitopromet” 80, dok je u švajcarskoj kompaniji zaposleno preko 50 radnika.

 

– Prema tim podacima u zvorničkoj privredi radi oko 5.200 radnika, kod preduzetnika je zaposleno oko 1.300, dok u društvenim djelatnostima i školama radi oko 3.300 radnika. Najvažniji faktor sigurno je osvajanje novih proizvoda u „Alumini” što je otvorilo mogućnost dodatnog zaapošljavanja, izgradnje novih pogona i dolaska švajcarske firme kod nas. Treba dodati da je i preduzeće „Studen prom” koje se bavi preradom puževa u ovoj godini povećalo broj radnika za 50 – kaže Cvijetinović.

 

On je dodao je veoma značajno da predzeća poput „Alumine”, „Smrčka”, koji se bavi otkupom gljiva, ljekovitog bilja i šumskog voća, te „Studen prom”, koji se bavi preradom puževa, i još neka preduzeća skoro sve proizvode plasiraju na inostrano tržište. Prema tim podacima Zvornik je prvi grad u RS po liniji izvoza i uvoza, odnosno spoljnotrgovinski suficit u ovoj lokalnoj zajednici je daleko najveći i jedini veći od 100 miliona KM od svih gradova u RS i iznosi 120,45 miliona KM.