Razgovor sa Ivanom Popovićem v.d. direktora Opšte bolnice u Zvorniku

INTERVJU MALI ZVORNIK ZVORNIK

Razgovor sa Ivanom Popovićem v.d. direktora Opšte bolnice u Zvorniku

Prioritet smanjiti liste čekanja

Nakon imenovanja Ivana Popovića na mjesto vršioca dužnosti Opšte bolnice u Zvorniku došlo je konsolidacije situacije u ovoj ustanovi koja sada, kako Popović kaže, radi punim kapacitetom. Kao svoj prioritet Popović je istakao smanjenje listi čekanja, a jedino imenovanje koje je uradio bilo je postavljanje Zorana Komljenovića na mjesto načelnika Hirurškog odjeljenja, dok će, kako kaže, ostale odluke donositi na osnovu toga kako se ko pokaže na svojim radnim zadacima.

 – Kada sam došao u ovu ustanovu bilo je velikih problema. Ustanova je finansijski posrtala, bili su narušeni međuljudski odnosi, tek su se završili protesti, pacijenti nisu bili zadovoljni. Ja nisam pripadao ni jednoj ni drugoj strani u tim dešavanjima zbog čega sam odmah održao sastanke sa svima kako bi zajednički postigli dogovor. Zaključili smo da da nam je svima u interesu da bolnica stane na noge i da svi rade svoj posao, a da pacijenti budu zadovoljni. Zbog toga i danas redovno držim sastanke sa svim ljekarima i zaposlenima, ali i sa pacijentima kako bi unaprijedili naše usluge – kaže Popović i dodaje da je kao prioritet postavio rješavanje listi čekanja za pojedine preglede.

 – Pacijenti nisu bili zadovoljni jer u nekim granama imamo malo ljekara. Zbog toga smo angažovali stručnjake iz Foče, Banjaluke, Šapca, te Kliničkog centra iz Beograda. Imali smo slučajeve da se neki pregledi čekaju devet mjeseci. Ja sam već tu listu prepolovio. Najveći problem su nam bili ergo test i ultrazvuk srca zbog čega smo angažovali doktoricu Oliveru Vujadinović iz Šapca tako da će se te liste čekanja uskoro prepoloviti, a cilj nam je da se na ove preglede čeka mjesec dana kao u drugim klinikama. Samo jednim razgovorom sa doktoricom Milijanom Žugić uspjeli smo da dogovorimo pozitivniju dinamiku rada i da za reumatološke preglede za 30 odsto smanjimo listu čekanja. Angažovali smo i vrhunskog vaskularnog hirurga Radmila Marića koji je bio prestao da dolazi u našu ustanovu, ali sam ga nakon razgovora ubijedio da dođe i on će, takođe, značajno unaprijediti rad naše bolnice. Problem smo imali i sa dermatologm jer samo jedna doktorica radi taj posao, ali je ona zbog zdravstvenih problema na bolovanju pa smo angažovali doktoricu Ljilju Ivančić tako da i tu više nema listi čekanja – ističe Popović.

Ona je naveo da imaju veliku podršku u radu od predsjednika Republike Srpske i njegovog kabineta, te resornog i Ministarstva finansija.

 – Finansijska situacija nije toliko loša, mada je sve išlo u tom pravcu. Treba istaći da su prihodi bolnice počeli da padaju već u januaru prošle godine, a kulminirali su u oktobru i novembru kada su bili protesti radnika tako da ćemo sigurno godinu završiti u minusu. Što se tiče ugovora sa Fondom zdravstvenog osiguranja bićemo oko pozitivne nule, ali je i tu teška situacija. Treba istaći da su novembar i decembar minimum za 25 odsto bolji nego oktobar jer svi ljekari u punom kapacitetu rade svoj posao. Zbog toga sam posebno zadovoljan jer su i oni u meni prepoznali volju i energiju da ova ustanova što bolje radi i ima zadovoljne pacijente – kaže Popović i dodaje da je u dosadašnjem periodu upravljanja samo imenovao načelnika Hirurškog odjeljenja, a na tom mjestu je sada Zoran Komljenović.

 – Za ostala mjesta sam i tada rekao da hoću da upoznam sve ljude i nakon procjene ko je pravi radnik i ko zaslužuje koju poziciju tako ću i regovati – zaključio je Popović.

Hronologija dešavanja u Opštoj bolnici u Zvorniku

Nakon pres konferencije Sindikalne organizacije JZU Opšta bolnica u Zvorniku, održane 29. septmebra prošle godine, kada je navedeno da je zbog pritisaka troje specijalista napustilo ovu ustanovu, zatražena je smjena Milorada Drljevića sa mjesta direktora ove ustanove. Drljević je odlučno demantovao ove navode, a podršku je dobio od radnih kolega koji su kasnije izašli na proteste. Kasnije, 12. oktobra Vlada RS je smijenila Milorada Drljevića sa mjesta direktora, na njegovo mjesto imenovala Jovana Okuku, a već sjutradan ljekari i medicinsko osoblje su počeli sa protestima zbog ove odluke podržavajući Drljevića. Protesti su prestali nakon odluke predsjednika RS Milorada Dodika da primi ljekare koji su protestovali. Nakon mjesec dana od razgovora sa Dodikom Vlada Republike Srpske smijenila je Jovana Okuku sa mjesta v.d. direktora ove ustanove, a umjesto njega postavila Ivana Popovića.