Alumina i Banovići potpisali ugovor vrijedan 29.000.000 KM – povecanje isporuka uglja za 30 odsto

REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Zvornička „Alumina” i Rudnik mrkog uglja „Banovići” nastavljaju saradnju

Potpisan ugovor vrijedan 29 miliona maraka

Isporučuju 200.000 tona uglja

Predstavnici kompanije „Alumina” iz Zvornika i Rudnika mrkog uglja „Banovići” potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji za 2018. godinu vrijedan blizu 29 miliona KM. Prema ugovoru, Rudnik „Banovići” će ove godine isporučiti oko 200.000 tona uglja za potrebe rada „Alumine”, što je za oko 30 odsto više u odnosu na isporuku u 2017. godini. Predsjednik Upravnog odbora „Alumine” Milorad Motika, koji je potpisao ugovor o saradnji sa direktorom Rudnika mrkog uglja „Banovići” dr Muneverom Čergićem, istakao je da je zvornička kompanija potpisala značajan ugovor jer se njime obezbjeđuju potrebne količine uglja za rad energetskih postrojenja.
– „Alumini” mnogo znači saradnja sa Rudnikom „Banovići”, jer je zvorničkoj kompaniji potrebno stabilno snabdijevanje ugljem, kao značajnim resursom u proizvodnom procesu, kako bi se realizovali planovi i poslovni ciljevi koje ova kompanija ima u 2018. godini. Potpuno smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom. Veoma nam je bitno da na vrijeme i po povoljnim cijenama imamo snabdijevanje ugljem čiji je naša fabrika veliki potrošač – istakao je Motika, navodeći da fabrika u svom procesu rada koristi dva kotla na čvrto gorivo, ugalj.
Munever Čergić je rekao da je „Alumina” veoma bitan potrošač za Rudnik „Banovići”, odnosno poslije „Elektroprivrede” BiH, najveći kupac.
– Saradnja sa „Aluminom“ se odvija na zadovoljstvo obje kompanije – istakao je Čergić, naglašavajući da je potpisivanje ovog ugovora veoma bitno za cijelu BiH, jer se radi o domaćim resursima.

Ovo je šesta godina da Rudnik „Banovići” i „Alumina” potpisuju poslovne ugovore.

1,75 miliona toga uglja
U RMU „Banovići“ planiraju da u 2018. godinu proizvedu oko 1,75 miliona tona uglja, od čega će 12 do 13 odsto ukupne godišnje proizvodnje biti namijenjeno za potrebe zvorničke „Alumine“.