Danilo Kulišić sa 19 godina osvojio 31 nagradu

INTERVJU MALI ZVORNIK ZVORNIK
Unite Gallery Error:

Gallery with alias: GalerijaKulisic not found

Devetnaestogodišnji Danilo Kulišić osvojio 31 muzički nagradu

Najznačajniji nastup u Njujorku

RADE JOKIĆ

Zvornik ne može da se pohvali velikom brojem mladih ljudi koji su svojim talentom uspeli da ostvare značajne uspehe na evropskom i svetskom nivou te se zbog toga posebno ističe devetanestogodišnji Danilo Kulišić koji je svirajući za klavirom do sada osvojio 31 nagradu. On je nastupao u svim zemljama regiona, Francuskoj, Italiji i SAD-u, a najdraža su mu prva mesta osvojena u Parizu te Njujorku, nakon čega je kao nagradu imao nastup u Karnegi holu. Svoje muzičke korake Danilo je započeo u Zvorniku.

– Muzičku školu sam upisao jer sam bio zadivljen uspesima svojih sestara. Tu sam završio pet razreda, a šesti u Šapcu, gde sam nastavio srednju muzičku školu, da bih četvrti razred završio u Novom Sadu – priča Kulišić koji je u Novom Sadu pored muzičke akademije, upisao poslovnu ekonomiju na Fakultetu za menadžment.

Tokom sticanja muzičkog znanja nastupao je na brojnim takmičenjima u zemlji i svetu i osvojio 31nagradu, od kojih je na čak sedam imao 100 bodova.

– Uvek ističem prvo mesto u Prizu na takmičenjima „Nikolaj Rubinštajn”, te „Aleksandar Skrjabin”, ali mi je nadraži uspeh na „Amerikan Protedž”-u gde sam nakon osvajanja prvog mesta kao nagradu dobio priliku da sviram u Karnegi holu, što je san za svakog umetnika. Taj boravak u Njujorku je zaista za pamćenje jer sam tom prilikom održao i humanitarni koncert za jednu devojčicu u crkvi Svetog Save – priseća se Danilo, koji je nagrađivan i na domaćim takmičenjima, a 2013. godine dobio je nagradu „Dositeja” Fonda za mlade talente Republike Srbije.

Ovaj uspešni mladi student pored klavira svira još dva instrumenta, harmoniku i gitaru.

– U osnovnoj muzičkoj školi sam dve godine svirao, pored klavira, i harmoniku, a gitaru sviram samo za svoju dušu – navodi Kulišić koji ima skormne želje za budućnost.

– Prvo želim da u roku završim oba fakulteta, odnosno da nastavim kako sam započeo, a posle ćemo videti – skromno priča ovaj uspešni mladi čovek.

Ono što je Danilu posebno važno jeste činjenica da su njegove sestre, takođe, uspešno završile muzičko obrazovanje i osvojile puno nagrada.  Njegova sestra Ljubinka je završila Muzičku akadamiju u Luganu i master u muzičkom izvođenju, te se usavršavala još godinu dana za muzičku pedagogiju u Švajcarskoj i završila jednu godinu doktorata u muzičkom izvođenju. Druga sestra, Bosiljka, je osnovne studije za klasičnu muziku i harmoniku završila u Bernu te master performansa i master instrumentalne pedagodije u Lucernu.

– Drago mi je da Danilo ima tako velike rezultate iza sebe i da i dalje radi sa istim zanosom i ljubavlju prema muzici, ali i nauci – kaže Danilova sestra Ljubinka i dodaje da joj je posebno zadovoljstvo što je sve troje muzički obrazovano, što je danas redak slučaj na našim prostorima.