Dan Republike: Održana svečana akademija RPZ-a u Vlasenici – Nagrađeni učenici za najbolje likovne i literarne radove

REGIJA BIRAČ REGION VLASENICA

Dan Republike: Održana svečana akademija RPZ-a u Vlasenici

Nagrađeni učenici za najbolje likovne i literarne radove

 

Povodom Dana Republike danas je u Vlasenici održana svečana akademija koju su organizovali Republički pedagoški zavod Republike Srpske i ova opština.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je ova manifestacija druga po važnosti kojom se obilježava rođendan Republike Srpske, poslije centralne proslave Dana Republike u Banjaluci.

Damjanović i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević dodijelili su prigodne nagrade i diplome osnovcima i srednjoškolcima čiji su radovi, ocijenjeni najuspješnijim na konkursu koji je Republički pedagoški zavod raspisao u novembru.

Prvo mjesto za najbolji literarni rad u konkurenciji osnovaca zauzeo je Danijel Miljatović iz OŠ „Branko Ćopić“ iz Donjih Agića kod Novog Grada, drugo mjesto Aleksandra Lazarević iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Višegrada, a treće Aleksandar Prpoš iz OŠ „Branko Ćopić“ iz Prijedora.

U konkurenciji srednjoškolaca prvo mjesto pripalo je Romani Roganović iz Gimnazije „Јovan Dučić“ iz Trebinja, drugo mjesto Јeleni Kovačević iz Tehnološke škole u Banjaluci, a treće mjesto Katarini Ratković iz Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva.

U konkurenciji osnovaca prvo mjesto za najbolji likovni rad pripalo je vlaseničanki Sari Mekić iz OŠ „Vuk Karadžić“, drugo Nađi i Gavrilu Kragiću iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Maslovara kod Kotor Varoši, a treće učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika Milici Štrbac.

Prva nagrada za najbolji likovni rad u konkurenciji srednjoškolaca pripala je Ivanu Pekiću iz SŠC „Petar Drugi Petrović Njegoš“ iz Šekovića, drugo Ivani Milošević iz SŠC „Milorad Vlačić“ iz Vlasenice, a treće gimnazijalki iz Prnjavora Vesni Novaković.

Nagrade za najbolje mape Republike Srpske osvojili su Osnovna škola „Sveti Sava“ u Zvorniku, profesor Јovo Lalić, Gimnazija u Prnjavoru, profesor Željko Јelić.

Damjanović je podsjetio da je na konkurs koji je Republički pedagoški zavod raspisao u novembru pristiglo više od 2.500 literarnih i oko 500 likovnih radova, te da je komisija imala težak zadatak da izabere najbolje.

– Cilj nam je bio da u našim učenicima i mališanima u vrtićima razvijamo patriotski odnos prema Republici Srpskoj, da i oni daju svoj doprinos u razvoju Srpske, jer, danas-sutra oni će biti nosici tog razvoja. Republiku Srpsku moramo sačuvati po svaku cijenu, a to mogu samo ovi najmlađi – rekao je Damjanović.

Damjanović je zahvalio načelniku opštine Kraljeviću i rukovodstvima osnovne i srednje škole i vlaseničkog vrtića, koji su organizovali ovu akademiju.

U programu povodom Dana Republike, koji je održan u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“, nastupili su članovi školskih sekcija Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i SŠC-a, te folklorni ansambl Udruženja za njegovanje tradicije „Birač“. Otvorena je i izložba nagrađenih likovnih radova.

Načelnik opštine Vlasenice Miroslav Kraljević rekao je da je za Vlasenicu ovo veličanstven dan i važan događaj, koji je organizovan na najvišem nivou, baš kako i priliči Danu Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora SŠC-a Ilinka Ninić rekla je da je za tu ustanovu velika čast što je u prilici da bude organizator ovako značajne manifestacije i zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji.

(Izvor: rtrs)

FOTO: Detalj sa akademije, infobirac.net