Srpska dobila mobilni planetarijum vrijedan 70.000 KM

SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Srpska dobila mobilni planetarijum vrijedan 70.000 KM

 

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci promovisan je mobilni planetarijum.

Sredstva od 70.000 maraka za nabavku planetarijuma obezbijedilo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Nabavkom planetarijma stvorena je mogućnost da se prirodne nauke promovišu među mladima, naročito u osnovnim i srednjim školama. Na Prirodno-matematičkom fakultetu uvjereni su da će nastava biti unaprijeđena zhahvaljujući nabavci palnetarijuma.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić rekao je da je nabavkom planetarijma stvorena mogućnost da se prirodne nauke promovišu među mladima, naročito kod djece osnovnih i srednjih škola.

 – Osim simulacije vasione i kretanja planeta i nebeskih tijela, planetarijum možemo koristiti i za unapređenje nastave iz oblasti fizike, geografije, geodezije i prostornog planiranja – rekao je Trbić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izrazio je zahvalnost resornom ministarstvu jer je omogućilo nabavku planetarijuma, koji će od sada biti u stalnoj postavci Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

 – S obzirom da do sada nismo imali planetarijum, ovaj će od sada služiti kako studentima, tako i građanima Republike Srpske, te sam siguran da će značajno doprinijeti razvoju nauke, ali i potencijala koje naši studenti imaju – rekao je Gajanin.

Planirano je i da mobilni planetarijum bude predstavljen i u drugim opštinama i gradovima Republike Srpske.

(Izvor: rtrs)

FOTO: srpskainfo.com