Stručno predavanje o rizicima tokom vantjelesne oplodnje – Milenković: Potreban registar za unapređenje rada

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Stručno predavanje o rizicima tokom vantjelesne oplodnje

Milenković: Potreban registar za unapređenje rada

 

U organizaciji Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“, u Zvorniku je svjetski poznati stručnjak, doktor Milan Milenković, održao stručno predavanje na temu „Rizici u IVF-u“, odnosno tokom procesa vantjelsne oplodnje.

Nikolina Oro predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“ iz Zvornika kaže da su ovakva predavanja od izuzetnog značaja za sve parove koji se bore sa sterilitetom.

 – Profesor je prepoznao naš rad i održao besplatne konsultacije za svim našim članovima. Tema predavanja je jako važna te smo zahvalni doktoru Milenkoviću što je došao u Zvornik čime je dao značajnu podršku našem radu, a nama je bilo zadovoljstvo da ugostimo takvog stručnjaka – rekla je Oro i dodala da Udruženje trenutno broji 85 parova.

 – Juče je rođena i 65 beba koja je obradovala još jedan naš par, a od sredstava koje donira Gradska uprava Zvornik za vantjelsnu oplodnju  rođeno je 16 beba – istakla je Oro.

 

 

Profesor Milan Milenković je istakao da je na predavanju iznio sve činjenice koje pacijenti treba da znaju tokom procesa vantjelesne oplodnje.

 – O tome postoje validni dokumenti i na osnovu tih činjenica smo svim parovima prenijeli znanja iz ove oblasti – rekao je Milenković i dodao da se ne može govoriti tačno o povećanju steriliteta jer takva studija nikada nije urađenja, a za nju bi trebalo i više od dvije godine.

On je istakao da u Srbiji ima petnaestak klinika za vantjelesnu oplodnju te da su rezultati na ovom polju i u Srbiji i Srpskoj sve bolji.

 – Međutim, mana je što nema registra kao što ima u Švedskoj i Norveškoj, gdje takođe radim. To nije da bismo ocjenjivali nečiji rad već da bismo na osnovu iskustava usvojili neka pravila i metode za dalji rad – ističe Milenković.

Milan Milenković je dio tima koji je izveo istorijsku operaciju obavljenu u Srbiji, presađivanje prve materice jednojajčanim blizancima u Tiršovoj. Bio je dio tima doktora koji su 2014. godine prvi put u svijetu porodili dijete iz prethodno uspješno presađene materice. Član je švedskog tima za transplantaciju materice, međunarodni ekspert za prezervaciju fertiliteta kod malignih bolesti i predavač na internacionalnim kongresima. Specijalista je ginekologije i akušerstva, subspecijalista reproduktivne medicine i doktor medicinskih nauka (tema ,,Zamrzavanje i transplantacija jajnika”, Univerzitet u Geteborgu).

(infobirac.net)