U jesenjoj sjetvi u Zvorniku zasijano 30 odsto površina, čeka se kiša

ZVORNIK

U jesenjoj sjetvi u Zvorniku zasijano 30 odsto površina, čeka se kiša

 

Na području zvorničke opštine u jesenjoj sjetvi biće zasijano oko 550 hekata pšenice, 65 ječma dok su ostale kulture zastupljene u manjem obimu. Prema riječima načelnika gradskog Odjeljenja za privredu i društvene delatnosti Darka Stefanovića ovo su količine koje se godinama siju na području Zvornika, a naredne godine će uz subvencije poljoprivrednici uvesti i soju.

 – Trenutno je zasijano oko 30 odsto površina. Vrijeme ne ide na ruku poljoprivrednicima jer je zemlja suva i čekaju se padavine, u prosjeku od 20 do 50 litara po kvadratu, da bi se sjetva obavila do kraja. Sjetva zavisi od vremena kada su poljorpivrednici skidali kukuruz te su su ozime kulture zasijali oni koji su ranije ubrali kukuruz, a oni koji su kasnili sa branjem će kasnije i završiti sjetvu pšenice i ječma – kaže Stefanović.

On je dodao da su poljoprivrednici ranije dobili regresirano dizel gorivo, raspolažu i sa dovoljnim brojem poljoprivredne mehanizacije te se nadaju da će nakon prvih kiša jesenja sjetva vrlo brzo biti završena.

(infobirac.net)