Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije

SVIJET

Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije

 

Premijerka Ana Brnabić je u Moskvi potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica – Rusije, Кazahstana, Belorusije, Jermenije i Кirgistana.

Srbiji je potpisivanjem sporazuma otvoren pristup tržištu od 183 miliona ljudi.

Dogovorom o slobodnoj trgovini, Srbija će moći da izvozi gotovo 100 odsto proizvoda bez plaćanja carina. Između ostalog, reč je o izvozu 2.000 tona cigareta, 400 tona kravljeg sira, neograničen izvoz ovčjeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije, 90.000 litara vinjaka.

Prema sporazumu koji je danas potpisan, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Jedan od uslova za potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU bilo je i potpisivanje Fitosanitarnog sporazuma kojim se uređuje izvoz robe biljnog porekla u EAEU.

Prošle godine robna razmena sa ovih pet zemalja članica Evroazijske unije bila je 3,4 milijarde dolara.

Iz Srbije je izvezena roba vredna 1,1 milijardu dolara, a uvezena u vrednosti od 2,3 milijarde.

Premijerka Ana Brnabić rekla je novinarima nakon potpisivanja da je Sporazum između Srbije i Evroazijske ekonomske unije komplementaran evropskom putu Beograda.

 – Mi imamo pod sporazumom o SSP-u pravo na sporazume o slobodnoj trgovini sa međunarodnim organizacijama i pojedinačnim zemljama do ulaska u EU. Tada moramo da raskidamo sporazume sa svim trećim zemljama i drugim organizacijama, do tada imamo pravo i u interesu Srbije je što više ovakvih sporazuma – rekla je Brnabićeva.

Predsednik Aleksandar Vučić je ranije ocenio da je sporazum važan za Srbiju i njenu privredu.

Evroazijska ekonomska unija je osnovana 1. januara 2015. godine na ideju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bruto društveni proizvod u EEU je 1,9 triliona dolara, odnosno 3,2 odsto svetskog BDP-a, dok je nezaposlenost 5,4 procenta.

Što se tiče političkih odnosa, za razliku od Evropske unije, svaka članica vodi svoju spoljnu politiku, koje su nekad u raskoraku – pre svega u odnosu prema Briselu i Pekingu.

(Izvor: rts.rs)