Počeo Sajam knjiga, u halama više od 500 izlagača – zvornički srednjoškolci sutra putuju na Sajam

ZANIMLJIVOSTI ZVORNIK

Počeo Sajam knjiga, u halama više od 500 izlagača – zvornički srednjoškolci sutra putuju na Sajam

 

Pod sloganom „Pismo = glava“ u Beogradu je vrata publici otvorio 64. Međunarodni sajam knjiga. Smotru, koja je okupila 500 izlagača, među kojima je više od 60 iz inostranstva, otvorio je književnik Milovan Vitezović. On je rekao da Srbija ove godine proslavlja osam vijekova autokefalnosti SPC i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

 – Prema istraživanjima, u svijetu, postoji 5.000 srpskih srednjovjekovnih spisa i mi ćemo zatražiti njihov povraćaj u maticu. Jednog dana izložićemo te spise, makar sagradili posebnu halu za to – rekao je Vitezović.

Naveo je da svaki narod ima svoju Bibliju, svoj ep, svoju Toru, svoj Кuran, svoju Ramajanu, svoje sage, svoje tajne.

 – Da pomenem najljepšu pohvalu knjizi: ‘Кnjiga je vrednija od svih spomenika, od svih grobnica, urezanih i oslikanih stubova, jer ona sama gradi spomenik u srcu onoga ko je čita – piše u jednom egipatskom natpisu iz vremena Prvog carstva –  rekao je Vitezović.

 

 

U ime zemlje počasnog gosta govorio je direktor Međunarodnog sajma knjiga u Кairu, Haitam el Haj Ali. Rekao je da je Egipat stara civilizacija koja vjeruje u moć knjige i da šalje tople pozdrave sa Nila svim ljubiteljima knjige u Srbiji.

Кapije sajma za posjetioce otvorene su od 10 sati, a pod sloganom „Pismo = glava“ sve do 27. oktobra u programima Sajma knjiga predstaviće se 500 direktnih izdavača, od kojih 60 dolazi iz inostranstva.

Tokom osam dana posjetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju mnogim tribinama i promocijama novih izdanja.

Veliki broj učenika i nastavnika iz Republike Srpske redovno posjećuje Sajam knjiga. Učenici i profesori zvorničkog SŠC „Petar Kočić“ će sutra, 22. oktobra, organizovano posjetiti Beogradski sajam.

(Izvor: rts.rs, infobirac.net)